søndag 3. oktober 2010

Tjukk mann - viktig sak

21 år gamle Jørgen Foss er sjefen for dei tjukke i Noreg. Han er leiar i LFO som er forenininga for feite folk i Noreg. Og i dag er han intervjua i VG. Og i motsetning til andre artiklar som VG lager om kropp, overvekt og trening - så er denne artikkelen ganske bra. Og viktig.

"Stereotypiske oppfatninger om at overvektige er trege, late og giddeløse, og at de er brautende og tar stor plass sosialt, skaper en forestilling om at det koster mer enn det lønner seg å ha en overvektig ansatt. Jeg tror også at det lave lønnsnivået kan skyldes at overvektige i mindre grad får lederstillinger av lignende årsaker, sier han."

Hurra for sjefstjukkasen. Han bør kjøpe boka mi. 

6 kommentarer:

 1. At feite folk har en lavere gjennomsnittslønn skyldes vel rett og slett det faktum at psykisk og fysisk prestasjoner, hva gjelder i arbeidslivet eller på idrettsbanen, faktisk henger sterkt sammen..?

  SvarSlett
 2. Jeg er helt enig i at den VG-artikkelen belyste overvekt på en bra måte. Det ER et samfunnsproblem som vi må ta tak i, men det unnskylder ikke at overvektige mobbes og diskrimineres.

  SvarSlett
 3. @Thomas
  Hvis vekt og prestasjoner skulle ha noen som helst lineær sammenheng må det bety at den som veier 10 kg mindre en snittet må tjene mer, og den som veier 10 kg mer tjene ditto mindre. Og forskjellene vil altså bli sterkere jo lengre unna man er unna "idealvekta".

  De som er en smule ærlige med seg selv og har jobbet noen år i forskjellige yrker har vel oppdaget at arbeidsmoralbildet er litt mer sammensatt enn som så.

  Som så meget annet er overvekt et sammensurium av samfunn og individ. Å påstå at overvektige kun har seg selv å skylde på, er like enkelt å si at det er kun gener.

  SvarSlett
 4. Overvekt er ingen god unnskyldning for at vi skal få enda en gruppe som skal nyte godt av særforhold i arbeidslivet. Dem er det mer enn nok av fra før!

  SvarSlett
 5. Det handler vel også rett og slett like mye om psykisk som fysisk helse. Er man overdrevent misfornøyd med sitt utseende, påvirker vel det karisma, prestasjoner, evnen og viljen til å satse virkelig høyt. Tror nå jeg

  SvarSlett
 6. Trond Birkedal, ex-ordførerkandidat for FrP i Stavanger, er en offentlig person siktet for kroppsrelaterte forbrytelser som har fått forsvare seg (Viggo på lørdag, Magasinet Plot) - og må derfor tåle å få kroppen sin debattert!

  Er der noen andre som mistenker at den egentlige grunnen, under all den politiske broiler-beregningen, til at han ikke klarte å stå fram som homo før ikke var mer eller mindre reell homofobi i FrP, var hans struttende overvekt? At han hadde fått det for seg at det å være en overvektig FrP-homse ville være lik å være en slags annenrangs harry-homse?

  To interessante personer å sammenligne med:
  - Den mest kjente homofile politikeren fra Rogaland: Bent Høie, stortingsrepresentant for Høyre, kunne jo like gjerne vært Mr. Gay Rogaland. I bunaden sin er han jo rene poster-boy'en for forestillingen om homsen som svigermors velstelte drøm.
  - Daffyd Thomas, the only gay in the village. Er det en tilfeldighet at han er både latterlig OG overvektig?

  Referanser:
  - Egne opplevelser som ex-feiting
  - Atkins, Dawn (1998). Looking Queer: Body Image and Identity in Lesbian, Bisexual, Gay and Transgender Communities.

  SvarSlett