mandag 25. oktober 2010

Personer som får hudkreft på grunn av soling – betal sjølv!

Er det riktig at dei som er bleike og heldt seg unna sola og ikkje får hudkreft skal betale for dei som solar seg og sett seg sjølv i situasjonen?

Ein veit kven dei er. Dei er tynne, vakre og solar seg. Med ein gong sola tittar fram, flekker dei på seg bikinien og set seg i sola. Dei vil bli brune, lekre og vise seg fram for andre. Dei slikkar sol i time etter time. Er det dårleg vær i Noreg reiser dei til Hellas og solar seg der.

Den viktigaste årsaken til at ein får føflekk-kreft er soling. Særskild farleg er solforbrenning og intens solstråling. Dette er noko alle veit, og som myndigheitene informerer om med jevne mellomrom. Likevel solar folk seg. Utan skam. For å bli brune.

Eg er bleik. Solar meg sjelden. Skal eg betale for at tynne idiotar solar seg og pådrar seg kreft? Eg skal sette i gang eit opprør. Frå oss bleike. Betal kreftbehandlinga di sjølv din solbrune jævel.


(om du lurer på om eg er gått heilt av skaftet - så er altså dette ein lett ironisk kommentar til denne kronikken)

----
Oppdatering. Kva syns du helsevesenet skal tilby folk som er overvektige? Delta i helsehøyringa.

5 kommentarer:

 1. Så det vil si at om den dagen skulle komme, at du blir syk med lungekreft, da betaler du behandlingen din selv?

  SvarSlett
 2. @gry Det er jo det som er poenget mitt. Hva er "fine nok" sykdommer til å bli behandlet? Om man velger å jogge - og får belastningsskader - bør man da betale selv?

  SvarSlett
 3. Skjønner ikke helt hvor du vil ... Dersom en person får føflekkreft, er det dermed sagt at det var den turen til solstudio som gjorde utslaget, eller var det den gangen du ventet på bussen og hadde glemt å smøre deg? Lungekreft rammer nesten utelukkende røykere. Men det er også ikkerøykere som blir syk av denne kreftformen, skal man stoppe den i døren på haukeland å spørre om de noen gang, i løpet av livet har røykt, før de behandler?
  Å være feit er ingen sykdom, det er vel vi to enig om, men er du feit nok, slipper du å betale for å bli tynn. Er du litt for lite feit, må du selv betale den "behandlingen". Men om man da ble feit av å la være å jogge for å unngå belastningskader som fører til dyr behandling, eller man unngår å trene fordi man røyker og har dårlig kondis, skal man da betale selv?
  Prisen betaler du uansett den dagen du tar sol, den dagen du tar en røyk eller den dagen du spiser mer kalorier enn du forbrenner. Den dagen det var opp til deg hvilken helse du skulle ha. Syke mennesker har rett på behandling og i Norge er vi heldig å få denne gratis. Vi er heldige, og trenger ikke provosere frem slike debatter!

  SvarSlett
 4. @Gry Jeg er enig med deg i det meste (bortsett fra det om fedme er en sykdom eller ikke). Mitt innlegg er som en ironisk kommentar til duden fra Høyre som mener at fedme ikke er en fin nok sykdom å behandle.

  SvarSlett
 5. Jeg synes den feite skal betale selv... akkurat som den med kreft, hjerteproblemeler eller lungeproblemer. Du kan aldri få et rettferdig system, så lenge ikkje alle betaler for hverandre.

  SvarSlett