fredag 15. oktober 2010

Eg har alibi - tjukkasalibi

I kveld var eg med som ein av dei mange som var i panelet på den direktesendte Debatten på NRK. Slik såg den gjengen ut.Denne veka har eg havna i en liten ordkrig med Kari Jaquesson. Litt synd,fordi eg trur egentlig eg og ho er einige om mange ting. Dama veit kva ho snakkar om når det gjeld mellom anna trening - det skal ingen ta i frå ho. I morgon er det eit intervju med ho i Morgenbladet. Der meiner ho bestemt at ho ikkje har sagt noko som er sårande for tjukke folk. Om meg seier ho dette:

Og la meg nevne en ting: Han som skrev boken Feit, Kristian Fjellanger, sier at jeg
mobber overvektige. Selv kaller han meg «glisekari», og jeg har aldri sett så mange
fordomsfulle uttalelser om overvektige som i hans bok.
– Fjellangers bok virker mot hensikten?
– Han har alibi,siden han har vært tykk. Men han bruker uttrykk som «tykk og stygg», «feit og ekkel », og tillegger folk negative holdninger han ikke har dekning for å si at de har. Han setter likhetstegnmellom «tykk» og «stygg» gjennom hele boken sin.
 Morgenbladet 15.10.2010

Eg er ingen ekspert på fedme sjølv om eg har vore eit fleskeberg. Ord som tjukk og stygg heng saman for meg. Fordi eg følte meg tjukk og stygg. Eg hadde fordommar mot meg sjølv - og var min eigen største fiende.  Etter dei mange tilbakemeldingane eg har fått dei siste dagane, så er eg ikkje åleine om dette. Ein er einsam med sin eigen kropp og si eiga skam. Eg syns ikkje tjukke folk er stygge. Folk som trives i eigen kropp er og er glade, er vakre mennesker - og dei som ikkje trivast bør få hjelp til å trivast. Og dei som vil vere tjukke - må få lov til det.

 Og ein kan ta ein runde på ulike nettsider dei siste dagenes debatt om saka - og då kan jo alle, inkludert Kari - sjå kva negative haldningar folk har til tjukke - og korleis feite folk er fritt vilt. 

Ho seier og i intervjuet at ho ikkje forstår kva som er sårande og kva som vert opplevd som mobbing av tjukke. Nei vel. Eg vel å avslutte dette blogginnlegget med å hente eit sitat frå Magasinet sist laurdag. Og så kan jo du sjølv bedømme om du syns at dette er...sårande eller om du syns det er greit å seie.


Ikke meng deg med folk som drar deg ned. Du har ikke råd. Man blir feit av feite venner.
Kari Jaquesson i Magasinet 9.10.2010

4 kommentarer:

 1. Feit av feite vener? Vert ein tynn av tynne vener då? Kari, eg mistenkjer ho for ikkje å ha vener eg...for når eg ser på venene mine, ser eg eit mangfald av ulike storleikar!

  Kanskje ein vert klok av kloke vener? Eg håpar du vert ven med ho, Kristian. Ho treng litt av klokskapen din

  SvarSlett
 2. Synes Kari burde lese mer og trene mindre.
  -a-

  SvarSlett
 3. Himmel og hav! Har ikke denne dama omløp i hodet i det hele tatt?
  Holde seg unna feite venner?
  Så feite skal ikke ha venner de da, de må iallfall finne seg feite venner?!?
  Ja, det høres ut som en vidunderlig verden...not!

  SvarSlett
 4. Først, du var fin på TV i går. Modig av deg å si at negative holdninger til fedme ligger hos oss sjøl. Jeg synes at Kari også var bra. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dere to er langt mer enige enn flere av de andre. F.eks. skjønner hun forskjellen mellom påføring av individuell skyld, og det kollektive ansvaret som jo mangler i dagens politiske verden. Og jeg tror også at det er viktig det hun sier om ikke å sykeliggjøre overvekt.

  SvarSlett