tirsdag 12. oktober 2010

Gå deg ein tur Kari


Altså. Det finns ei grense og så finns det ei grense. Den grensa syns eg GliseKari har nådd i dag.

GliseKari skapte i går debatt med sitt utspel om at fedme ikkje er ein sjukdom - du berre er feit. Fedme går ikkje i arv, men er fordi du et for mykje og bevegar deg for lite. Eg er ikkje nødvendigvis heilt uenig med henne, men eg syns ho framstår som særdeles lite nyansert.( det som er lett morosamt er at VG og i dag melder at ein kan bli feit av å sove med lyset på)

Alle veit at fattigdom og sosiale forskjellar går i arv. Kjem du frå ein familie der ein må snu og vende på krona, så er det store sjangsar for at du kjem i same situasjonen sjølv når du vert vaksen. Du arvar dine foreldre sin sosiale situasjon. På same måten vil du jo sjølvsagt kunne arve fedme og overvekt.

Eg er ingen ekspert på arv og genetikk, men det er Magnus Strømmen. Han seier til VG i gå at: - Overvekt er i stor grad genetisk. Fedme er en sykdom. Kanskje Kari veit meir om genetikk enn denne doktorgradsstudenten. Kanskje ho i tillegg til å være irriterande blid og er ein genetikkekspert. Folk vert ekspertar ganske lett om dagen. Utruleg lett tydelegvis.

Eg lar meg ikkje så mykje provosere av hennar utspel for eigen retning, men det som gjer meg rasande er at ho meir eller mindre bevisst går inn for å såre andre mennesker. I går fekk eg mange meldingar på Facebook og på SMS av mennesker som følte seg tråkka og spytta på av GliseKari. Også leiar i Landsforeininga for overvektig, Jørgen Foss reagerer på dei tanketome utspela.

Når ho i dag står på framsida av landets største avis og hyler med krigstypar at feite folk er late, då er det kanskje verdt å sette bremsene på - og tenke seg litt om. Det virkar meir eller mindre desperat og direkte pinlig. Håpar du tenker over korleis du er med på å stigmatisere 20% av Noregs befolkning som late. Og at den personen som skamma seg over sin eigen kropp i går, og syns kvardagen var vond - har det endå verre i dag. Du er på same måten som Jan Thomas og Elixia, ein skammens våpendrager - og påfører andre mennesker skam. 

GliseKari: stram deg opp og gå deg ein tur - og tenk deg om.

Eg prøver å glise ho i senk. Foto: TV2

20 kommentarer:

 1. "Jeg ville aldri drømt om å dømme et menneske på grunn av strørrelsen", uttalte Kari i en av helgeavisene. Særlig. Dama oser av fordommer hver gang hun får spalteplass. Det beste eksemplet var i samme artikkel, der hun mente ungdom måtte kvitte seg med sine feite venner. De drar deg ned. De vil bare sitte i sofaen og se film. Fordomsfullt? Neida. Dette er på ingen måte et bidrag til stigmatisering omkring overvektige. Yeah, right.

  SvarSlett
 2. Veldig bra innlegg. Du har noen viktige poenger her. Det er fryktelig merkelig at trimkari mener hun har mer peiling enn forskere og leger. Det er kanskje en hemmelig åtte år lang utdanning for å bli trimdronning, som vi andre dødelige ikke vet om? Og hvordan forklarer Kari at noen ikke ser ut til å klare å legge på seg, selv om de tilbringer mesteparten av livet i sofakroken med colaen på bordet og Grandiosaen i ovnen? Jeg kjenner noen sånne, tynne som strå alle sammen til tross for en svært usunn livsstil og ingen mosjon i det hele tatt. Selv lever jeg mye sunnere enn dem, er mer aktiv enn dem, og likevl veier jeg ganske mye mer. Klart jeg kan trene mer og spise mindre, men poenget er at det ER forskjell i gener og anlegg for vekt.

  SvarSlett
 3. Jeg blir nesten litt sjokka jeg, over at mennesker som er så offentlige som Kari, presterer å si slike ting. Det vitner om en arroganse, som jeg trodde KUN fantes i de politiske rekkene. Og Kari skal liksom være en pådriver for trening, jeg kan iallfall si for min del, at jeg ikke har noe respekt for den dame just nu. Det hjekper ikke å tråkke mennesker ned, du må løfte de opp.

  SvarSlett
 4. Er jo ike tvil om at det er forskjell på folk, der er jeg uenig med Kari.. Jeg var en av de som kunne spise det jeg ville uten å legge på meg, var tynn som en flis helt til jeg ble 29 år.. nå er det litt motsatt og jeg må tenke på hva jeg spiser, visst ikke legger jeg på meg med en gang. Men uansett hvilken type du er, så kan fedme unngåes med rett kosthold og trening, det hersker det ingen tvil om! Bare se på disse programmene da, slankekrigen osv.. der har du ekstremt overvektige, som sier de har "sykdommen" fedme, men etter 6-8 uker med intens trening og et uberstrengt kosthold tar av seg 4-5 kg i uka... Kan godt kalle fedme en sykdom på lik linje med alkoholisme.. men skjønner egentlig hva Kari mener og..

  Alle kan gå ned i vekt, og bli sunnere og friskere med rett kosthold og trening.. Det hersker det ingen tvil om.

  SvarSlett
 5. så utrolig bra blogg!oppdaget den nå.har lest et par mnd tilbake i tid.lo så jeg grein av en del innlegg,samtidig som du tar opp viktige ting.er så enig det du skrev om christine koht,er også lei av at alle lubne kjendis damer den ene dagen er opptatt av å være seg selv,så går det noen mnd,og de er plutselig sylslanke...savner christine kohts 15 kg.jeg har og registrert str på shopperne på nordby,påfallende ja!hva skal man egentlig med 5 kg marsmellow?de eneste jeg kan komme på som trenger det,er en mega leir med speidere,1000 speidere og bål.det var innleggene jeg kom på i farta.super blogg!!

  SvarSlett
 6. Mange gode poenger. Men jeg må likevel si; et par bekjente av meg som gjennom hele livet har vært svært overvektige, har tatt tak i det, forandret kostholdet og begynt å trene. Og plustelig er de blitt slanke som bare det! Ingen av dem går på noen nazidiett, men har bare sluttet med å stappe i seg godteri, brus og andre søtsaker i hverdagene. Svært mange av dagens overvektige KAN faktisk for det selv. Må poengtere at disse også har overvektige foreldre. Det blir jo en ond sirkel.. De overvektige foreldrene ble mest sannsynlig oppfostret på dårlig mat av sine foreldre, og viderefører matvanene til sine egne barn.

  SvarSlett
 7. Målgruppen hennes er jo de som er 1,70 høy og veier 110 kilo som sitter å leser disse artiklene mens de har en 2 liter med is og en cola i hånden som har unnskyldninger for at de er feite, at det er mulig å gå ned i vekt.


  Du kan ikke fortelle meg at en feit person, uansett hva slags gener han/hun måtte ha ikke kan gå ned i vekt med riktig diett og trening.

  Det han med doktorgrad sa var jo det at det er ting som arv, samfunnsrelaterte ting som kan ha innvirkning på vekten, men tror du ikke de kan gå ned i vekt med mosjon og kosthold som alle andre?

  Hvis du ikke tror det er du vel en av de som sitter og gomler is og sjokolade hver dag og lurer på hvorfor du er feit.

  SvarSlett
 8. Kjempebra innlegg, og blogg:-) har selv slanket bort halve meg , og kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver om :-)

  SvarSlett
 9. Du tar feil -Kari Jacquesson har rett!

  Jeg er lege og har vært norgesmester i athletic-fitness og er nå dommer i Norges Kroppsbygger- og FitnessForbund. Jeg har også skrevet en hovedfagsoppgave om trening og kosthold og hvordan man bruker det som et verktøy for å gå opp eller ned i vekt. I tillegg har jeg forsket på diabetes og holder foredrag på ulike treningssentre og høyskoler om kosthold. I tillegg jobber jeg som personlig trener og er med på å utdanne de som skal bli personlige trenere. Som du ser så har jeg både teoretisk kunnskap og praktisk erfaring, kanskje mer enn noen andre i Norge på hva jeg snakker om.


  Her er fakta som både du og jeg kan være enig i:

  - Fedme i seg selv er en sykdom og fører til mange andre sykdommer når man har nådd en viss overvekt, definert som BMI over 35 eller 40.

  - Årsaken til fedme er økt inntak av kalorier i forhold til sitt forbruk over tid, og DET er ikke noe sykdom i seg selv! Dette er en viljestyrt handling.

  Det finnes utallige grunner til at noen velger å overspise i forhold til sitt forbruk:

  1. Emosjonelle årsaker -mange søker trøst i maten, de kjedespiser, mat gir lett velbehag og er en viktig kilde til glede for mange. Jo mer sukker og fett varen inneholder, jo mer glede gir det. Manglende nærhet blir substituert med matinntak.

  2. Sosiale årsaker -om man er i et miljø hvor alle spiser mye og hele tiden blir man selv påvirket til å spise. Det være seg å jobbe på en butikk/ et bakeri med mye boller og skolebrød i nærheten, eller gå ut med venner og ta seg en pizza, litt McDonaldsmat eller besøke venner som ser tv og serverer chips og cola etc. Kulturen og mattradisjonene i hjemmet påvirker også ens eget matvarevalg senere i livet. Er foreldre sånne som jobber og bare knasker gulrøtter blir gjerne barnet det også. Og omvendt.

  3. Tidsmessige årsaker -usunn mat er som regel mer fetende enn sunn mat. Men med dagens hektiske liv og våre fulle hverdager er det ikke enkelt å lage god og sunn mat til familien som er veldig tidskrevende. Da er det enklere å lage halvfabrikata, eller hive inn en Grandiosa i ovnen. Dette er mat som er mer energitett enn grønnsaker og annen mat lagd fra bunnen av.

  3. Økonomiske årsaker -grønnsaker og annen sunn mat (kyllingbrystfilet, laksefilet) er mye mye dyrere enn usunn mat. Er man er fattig student eller sliter med økonomien ellers er det selvsagt ikke mulig å velge de dyreste og beste råvarene. Også her blir valget styrt mot mer uheldige produkter som lettere fører til fedme og holder appetitten oppe.

  5. Biologiske årsaker - enkelte mennesker får mye mer velbehag av å spise. Alle får glede av mat men hos enkelte er det større respons i belønningssenteret i hjernen og dette kan føre til overspising. Dette er en velkjent mekanisme hos de typisk avhengige personlighetstypene. Også spillavhengighet, alkoholavhengighet og sexavhengighet har med hyperfunksjon i dette området å gjøre.
  Andre mennesker kan ha manglende produksjon av leptiner, ghreliner og inkretiner osv -hormoner som skilles ut etter matinntak og får oss til å føle metthet. Disse vil da lettere spise mer enn de forbruker da det er manglende metthetssignaler i hjernen. Arv spiller en rolle her.

  Som du ser er det et hav av ÅRSAKER til at folk spiser. Men man kan likevel velge å overkjøre dette ved å ta ansvarsfulle valg og tenke av "denne maten trenger jeg ikke for så mange kalorier bruker jeg ikke på en dag."
  Da vil man ikke bli overvektig. Vi mennesker er ikke som rotter på et laboratorium som MÅ ha mat fordi en substans i hjernen krever det -vi har evne til å tenke på hva vi gjør. Klart å ta rette valg er vanskelig og krever viljestyrke, men det er absolutt mulig.
  Overvektige mennesker må her selv ta ansvar for å ta de rette valgene. Norge har blitt et samfunn hvor enhver som kommer med en moraliserende pekefinger automatisk blir synderen uansett hvor rett de måtte ha i sin uttalelse. Slik som Kari Jaquesson.

  SvarSlett
 10. slenger inn en kommentar til,nå om dagens innlegg.vel,kari jaquesson gidder jeg ikke kommentere.totalt uinteressant person,synd du ikke klarte glise henne i senk,kristian.hva en fitness/kroppsbygger mener om kropp og helse,er jeg heller ikke interessert i.de er minst like usunne som en gjennomsnittlig sofagris.fins det et menneske igjen i dette landet uten spiseforstyrrelse??jeg bare lurer.

  SvarSlett
 11. Kari går nok mer tur enn hva visse andre gjør...

  Fedme kommer av latskap!

  SvarSlett
 12. Jeg er faktisk litt splittet her.. Og vil derfor ta tak i dette temaet i min fagblogg i nærmeste fremtid: http://folkehelsearbeid.wordpress.com/

  Uansett. Det er nok noe sant i det Kari presterer å spy ut på en noe usympatisk måte. men.. Det er trolig en andel av overvektige som faktisk rett og slett ikke er nok bevisst på sin egen situasjn, og som trenger et spark i rumpen for å ta tak i seg selv, og som kan ha positiv erfaring med denne typen vinkling.. Tror dere ikke?
  På den andre siden er det veldig farlig, og veldig feil å fremme de meninger hun har om dette. for det første skjer det med manglende faglig dybde og kompleksitetsforståelse. og for det andre er det nettopp slike holdninger som gjør livet surere for overvektige mennesker, og som overhodet ikke hjelper dem!

  Besøk gjerne min blogg: http://folkehelsearbeid.wordpress.com/

  Jeg liker måten du skriver på Kristian. håper å få noen kommentarer tilbake:)

  Linn Jeanette Knudsen

  SvarSlett
 13. Er mennesker som henne som gjør at folk får spiseforstyrrelser og dør. Man må støtte folk som vil gå ned, samtidig så må man ikke rakke ned på fete mennesker heller, dessuten så kan det lett påvirke folk som allerede trener osv til å få et vrangbilde av hvordan "ideal" kroppen ser ut osv. Det er til 7ende og sist det indre som teller og det hu neket gjør er jo å sette tjukke mennesker i bås, kan minne litt om rasisme hvor man setter svarte og hvite i to forskjellige bokser..
  Men er enig i at hvis man har riktig innstilling og trener så går man ned i vekt!

  SvarSlett
 14. Det er helt utrolig at denne Kari synes å se på fete mennesker som noen som er en personlig fornærmelse mot henne ved sin blotte eksistens. Det går tydleigvis langt fortere med armer og ben hos Kari enn det går oppe i topplokket.

  SvarSlett
 15. mange er av den oppfatning at tjukke folk får eksempelvis anorexia av sårende kommentarer rettet mot kroppen dems. hvor feil kan man ta. kun en bitteliten prosent vil sulte seg selv. resten vil garantert trøstespise og bli enda større. forøvrig har kari lyktes med å starte debatt som fantastisk nok har skapt sympati for overvektige. det er ikke noe man opplever ofte her til lands. buuurn! til slutt: kari j er den siste jeg hadde søkt råd hos hvis jeg trengte det. med de øyebryna liksom????

  SvarSlett
 16. Nå må dere slutte å være så hårsåre. Jeg er kjempefeit og veier 135 kilo og det er bare takket være meg selv. Hvis jeg legger om min livstil, kan jeg bli tynnere og ha et bedre liv. For en sutregjeng dere er! Det neste er vel at staten skal betale slankeopplegg for dere! Tapere! Kari Jaquesson for helseminister!Hilsen en stor og feit HVAL!

  SvarSlett
 17. Jeg synes det er helt merkelig at de fleste av innleggene her handler om hvor fæl og "Mobbete" jeg er - men dere går ikke av veien for å snakke svært nedsettende om meg på helt usakelige ting (øyenbrynene mine? Hallo?). Du også Kristian. "Glisekari" Hva slags betegnelse er det? Er det å behandle andre med respekt? Jeg har aldri lest så mye fordomsfullt om fete folk noe sted som i din bok - i tillegg tillegger du andre mennesker holdninger du ikke aner om de har - men regner med at de har fordi de IKKE er overvektige.
  Fettet du bar på kroppen var ikke en sykdom- det var bare fett - mat du hadde spist, men ikke brukt opp.

  SvarSlett
 18. @Kari. Jeg er enig, GliseKari skulle jeg ikke ha skrevet - og skrevet et nytt innlegg om det. Men sagt med glimt i øye - for det er viktig at man har humor og selvironi på ting. Noe som jeg prøver å ha i stor grad. Jeg har heller ikke bastant sagt at jeg var syk, men jeg har sagt at jeg ikke var frisk.

  Du må selvsagt få lov til å mene hva du vil om min bok - og da mener jeg hva jeg vil om dine uttalelser. Vi sees til debatt i morgen.

  SvarSlett
 19. @Kari Og en ting til. Ikke vet jeg om du er blit feilsitert eller ikke, men det å stå på fremsiden av VG og hyle med krigstyper: FEITE FOLK ER LATE - er ei heller det jeg forbinder med respekt. Den overskrifte tror jeg har såret mange dypt. Den overskriften snakker "alle" om. Og jeg tror du tar feil.

  SvarSlett
 20. Som sagt; kristian - det er ikke min uttalelse (dessuten hyler jeg aldri) - du kan jo ringe opp VG og få det bekreftet om du trenger det.

  SvarSlett