søndag 31. oktober 2010

Det spørsmålet som eg gjerne skulle ha stilt....

Eg skulle ha spurt mens eg hadde sjangsen. Foto: TV2
..til Kari Jaquesson er: Syns du feite er late? Om ho ikkje syns det, så kan ho vel berre sei nettopp det. Feite er ikkje late. For kva meiner ho eigentleg om dette spørsmålet?I dag har ho fått eit ope brev. Utan at ho eigentleg svarar.

Ho kan jo seie kva ho vil om kva ho har sagt og ikkje. Men folk er såra. Og det er jo ikkje den beste motivasjon for å folk til å trene uansett.

31 kommentarer:

 1. Men feite folk er jo som oftest late!

  SvarSlett
 2. @Anonym - Og tynne folk er jo som oftes dumme. Det blir jo helt idiotisk å generalisere slik.

  SvarSlett
 3. haha kristianfj.. helt utrolig idiotisk sammenligning xD hvorfor skulle tynne vært dumme ? xD og hvorfor sier han at feite folk er som oftest late? jo for det er jo sånn man blir feit :) nå skal jeg ikke dra alle over en kam men det er nok veeeeldig mange som er litt late :) men så er det jo også de med sykdom og litt sånn..

  SvarSlett
 4. Uviten om hva du har i deg er vel hovedårsaken, altså ditt forhold til mat og drikke.
  Jeg har en del venner som klager på vekta og att dem har for mye ekstra og klager på att 3-4 timer på trenings-senteret i uka ikke hjelper.
  Så sitter vi der i lunsjen hvor den ene drikker Coca-Cola og den andre spiser kylling salat med en bestanddel av dressing mer enn salaten.
  Som jeg har lært er kostholdet 50% av treninga.

  SvarSlett
 5. har lyst til å følge bloggen din...men får jo ikke lagt mæ te som følger...

  SvarSlett
 6. Tipper 99%-100% av de som blir provosert er overvektige selv. Om fedme er en sykdom eller enkelt og greit en unskyldning for å ikke ta tak i "problemet" er en sak, men ALLE kan gå ned i vekt. Og når man sier at man er aktiv og ikke går ned i vekt, så definerer sikkert denne personen aktiviteter som sykle til jobben etc som trening, og dette tilsvarer ikke mange forbrente kalorier iløpet av en dag. Kosthold er også en meget vesentlig del av trening, og da tenker jeg ikke kun på kaloriunderskudd, men også hva de kaloriene består av! Jeg har selv trent i over 7år, og selv om jeg har høy forbrenning, har jeg hjulpet flere som har vært overvektige i utgangspunktet til å gå ned mye i vekt. Overvekt tærer også på selvtillit, så det å skaffe motivasjon og selvdisiplin trenger ikke være enkelt, og det er vel også derfor slike utsagn provoserer? Mitt forslag er å løfte seg selv opp ifra sofaen, lære seg det mest basiske om trening og kosthold, og gi det et forsøk før du skylder på gener, sykdom o.l, så kanskje du blir overrasket over resultatet.

  G.S

  SvarSlett
 7. Løper feite folk et par mil i uka? Sykler de noen timer i uka? Spiser de noenlunde sunt, og lite sukker/godteri/potetgull e.l?
  Kan de svare ja på noe av dette, er det nok en medisinsk grunn til at de er feite. Hvis ikke de kan svare ja......You do the math.
  Bruk mer enn du tar inn, og de fleste vil gå ned over tid.

  SvarSlett
 8. @Anonym. Det er jo det som er hele poenget mitt. Hvorfor genaralisere slik. Og er det nødvendig å gå så hardt ut? Jeg tror ikke det blir færre fete av det. Men det er jo også veeeeldig mange tynne som er dumme.

  Det er ikke nødvendigvis heller likhetstegn mellom det å være lat og å ikke trene. Det handler om prioriteringer. Og så kan man heller kritisere folk sine prioriteringer.

  SvarSlett
 9. Ja, Kristian, du kunne jo bare løftet opp telefonen og slått nummeret mitt, men det virker nesten som om du er litt redd for meg. Jeg har ikke sagt at feite folk er late og jeg kan ikke si at feite folk ikke er late. Hvorfor? Fordi det å generalisere sånn er jo helt tullete og noe jeg aldri gjør. Jeg omtaler heller ikke folk som "innvandrere", "kvinner", "eldre", "homser"eller annet fordi det er et meget viktig prinsipp for meg å IKKE generalisere. Jeg forholder meg til individer. Derimot kan jeg si at alle pattedyr er late. Det ligger i vår natur og vårt biologiske behov for å spare energi til det vi MÅ: Nemlig skaffe føde og reprodusere (pule). Det finnes tynne folk som er late og det finnes tjukke folk som er late.

  SvarSlett
 10. @Kari Men da har du jo avklart det. Og det er jo ikke for min del du trenger å avklare det. Jeg blir ikke såra på egne vegne. Men andre blir det. Og da syns jeg det er bra at avklarer det. Og jeg er ikke spesielt redd deg ;-) , jeg er jo stort sett enig med deg i forhold til tiltak. Stort sett. Jeg bare syns du skulle valgt en annen tilnærmingsmåte.

  SvarSlett
 11. Det som er det mest komiske er at det er tynne late personer som sitter med big mac'en i ene hånda og sjokoladen i andre som sitter og generaliserer overvektige på den måten. Haha, du er lat og feit. Problemet er at de aller fleste spiser for mye usunt. Men det er sosialt akseptert å spise junk hvis man er tynn, men hvis man er overvektig blir man uglesett bare man kjøper saus på butikken. En overvektig kan faktisk være i mye mer aktivitet enn en som er tynn. Det gjør kanskje ikke de overvektige veldig sunne, men vi tynne kan holde kommentarene for oss selv! Så det så... Og Kari: Liker deg, men syns avisene har vært slemme med deg.

  SvarSlett
 12. For de fleste så er det å være feit, et valg.For noen få er det snakk om fysiske begrensning eller psykisk sykdom.
  Men de fleste av oss er feite fordi vi velger å bruke fritiden på å se på TV eller sitte ved data'n.

  Jeg tok taket for et år siden, å begynte å trene 2 ganger i uken. Har gått ned 12 kilo (har enda noe igjen) Anbefaler alle å begynne. Lover at de 2 første månedene så er det et slit. Så ikke tren så hardt. La det først og fremt bli en rutine. Etter hvert vil du oppdage at du savner å trene vist du avstå noen dager.

  SvarSlett
 13. @Knut Enig med mye av det du skriver. Når jeg var feit så var jeg nok selv min største fiende. Eg følte at alle skula på meg når jeg handla.Men feite folk er fritt vilt. Man kan si hva man vil om feite folk. Det har jeg kjent på kroppen selv.

  SvarSlett
 14. For å dra en analogi.Jeg har bil. Den bruker ikke allverdens med bensin, og fyller jeg på mer enn den forbruker, vil tanken renne over før eller senere.
  Ja, biler er forskjellige og har forskjellig bensinforbruk. MEN...Jeg har likevel ikke sett en (bensindrevet) bil som ikke trenger påfyll av drivstoff en gang i blant.

  Uansett hvordan man vrir og vender på det er overvekt et resultat av energi inn overgår energi forbrent.

  At dette betyr at det er lett å gå ned i vekt, er derimot en helt annen sak.

  Kari J. tråkker i et vepsebol, men hun har helt rett. Unnskyldninger, bortforklaringer og sårede følelser skaper ikke tynnere mennesker. Ei heller gjør politisk korrekthet og fornektelser.

  At sannheten gjør vondt betyr ikke at den er mindre sann. Det betyr heller ikke at den må forties.

  For ordens skyld: undertegnede er overvektig og synes dette er slitsomt.

  SvarSlett
 15. @Anonym. Men jeg tror heller ikke at det at man føler at man blir mobbet skaper tynnere mennesker. Jeg tror det er mange utfordringer - og at det ikke er en enkel løsning på det. Men det er jævla vanskelig å slanke seg - og derfor mener jeg at folk må få hjelp til det dersom de vil selv. Også må folk få være tjukke om man vil det.

  SvarSlett
 16. Altså ....... jeg er lat og feit, og jeg er feit forde jeg er lat. Så enkelt er det !

  SvarSlett
 17. @Anonym Jeg var feit og var ikke lat. Så enkelt er det.

  SvarSlett
 18. Så klart, hvis du spiser mer enn du forbrenner selv med høyt aktivitets nivå så holder du jo på vekten.

  SvarSlett
 19. Fatter ikke at dette regnestykket er vanskelig
  Energi inn må ut på et vis.
  Finn fram fysikkboka og les om energi.
  Spiser du for mye er du ikke konsentrert eller har vilje nok. Beveger du deg for lite i frohold til spising er du lat.
  Jeg er feit og lat og vet hvor vanskelig det er men slutt å legge skylden på alla andre ting.

  SvarSlett
 20. Det Kari J. mente slik jeg oppfattet det, og som jeg er enig i, er at dette med slanking framstilles som noe veldig komplisert. Man må liksom ha kurer og dietter og kunsten er liksom å kjøpe det riktige produktet. Det er en hel industri som opprettholder dette synet selv om det hele egentlig er enkelt: mindre inn i munnen og mer bevegelse. Jeg har selv vært småfeit. Det som virket var å to ganger i uken ta siste toget til langt ut i gokk på kvelden, uten mer penger enn til enveisbillett, så ble jeg "tvunget" til å kare meg hjem til fots via skogsveier. Funket for meg selv om jeg var "ødelagt" etter de første turene.

  SvarSlett
 21. @Anonym Jeg er helt enig i det. For de allerfleste funker det enkle. Men jeg vet også hvor flaut det er å være et fleskeberg på treningstur. Det er jo ikke bare bare.

  SvarSlett
 22. Flaut??? Jeg gikk alene, men det ville ikke vært flaut å gå sammen med noen heller. Dessuten gikk jeg i vanlige/"shabby" klær, ingen mistenkte meg for å trene da :-) Dessuten er det alle vektklasser der ute selv om tynne er noe mer i flertall enn på f.eks. Mac Donalds. Herregud! Du vet veldig lite om skogsturer hvis du tror noe der er flaut! Å kjøpe potetgull og cola i bulk, DET er flaut!

  SvarSlett
 23. Vi er jo vant til at de feite grisene skylder på alle andre enn seg selv. Helt bort i natta, naturligvis. De stapper i seg, de rører seg nesten ikke, men svetter og stinker som bare fy allikevel, og er i det hele tatt jevnt over frastøtende.

  SvarSlett
 24. Jeg er feit
  Jeg er knallsterk, men feit
  Jeg har alltid vært i aktivitet
  Jeg har en fysisk svært aktiv jobb
  Jeg har vært svært aktiv med fotball og sykling
  Jeg har alltid passet velidg godt på hva jeg putter i munnen
  Jeg er feit
  De fleste av mine venner er ikke feite
  De spiser hva de vil uten en tanke på hva
  De fleste av dem beveger seg sjelden - har stillesittende jobber og bruker fritiden foran tv
  Ikke kom og si at jeg er lat og at jeg stapper i meg
  Jeg er ikke syk, men jeg er heller ikke lat!

  SvarSlett
 25. Når det snakkes om fedme som en sykdom så menes det vel heller årsaken til fedmen. Dvs. overspising som er en avhengighetssykdom på lik linje med alkoholisme og narkomani. Det kan, som det hentydes til blandt flere overvektige ligge mange psykologiske faktorer bak, som gjør at omlegging av kosthold og trening alene blir nærmest uoverkommerlig å gjennomføre.
  Ved døyving av følelsesmessig smerte brukes mat/sukker som fluktmidler, og gir en rask tilfredsstillelse der og da.
  Som sagt, akkurat som alkohol og dop. Problemet er mer komplekst enn å bare kunne "ta seg sammen" som mange ser på som en løsning. Det er ikke til å komme ifra at ordet "feit" er negativt ladet, og jeg forstår godt at det kan såre de som sitter fast i sin avhengighet. Om en overvektig ikke er lat i utgangspunktet så fører fedmen på sikt til at det blir ubehagelig å bevege seg for mye, pusten blir dårligere og kroppen belastes såpass mye at det blir til at mange lar være å strekke seg.
  Det er vel ingen tvil om at overvekt er en enorm trussel for velferdssamfunnet, både helsemessig og økonomisk. Jeg oppfatter det som om det er helsespørsmålet Jacquesson fokuserer på når hun tar opp dette temaet, og at hun prøver å få folk til å innse at det ikke er et uløselig problem. Alt har jo blitt lagt frem på en sakelig måte så vidt jeg har fått med meg, mens mange andre øser ut all sin forakt og avsky. Det er den biten som skaper det største forsvaret hos overvektige tror jeg. Og, Jacquesson sier igjen og igjen at hennes uttalelser er rettet mot de som ikke ønsker å være overvektige og som kan bli motiverte til å gjøre noe med sin situasjon. Altså ta ansvar for egen helse og liv så langt de formår. De som synes det er helt ok å være overvektige eller som lider av noe som utløser det bør få være i fred. Det finnes flere former for avhengighet, blandt dem er også arbeids-og treningsnarkomani. Disse formene er skremmende fordi de som lider av dette får så mye ros og bekreftelser fra omgivelsene. Helsevesenet får også disse på utgiftslisten, ved f.eks. hjerneslag, hjerteinfarkt, blod-og karsykdommer, ulike former for kreft OG et hav av stressrelaterte sykdommer som koster samfunnet skjorta. Så, ikke tren dere i hjel a folkens!

  SvarSlett
 26. De som kaller overvektige for "feite griser" er de mest ødeleggende. Ville heller vært overvektig enn å ha et slikt menneskesyn. Tror du ikke at alle som har litt for mange kilo på kroppen, egentlig VIL gå ned i vekt? De vil jo det! Er dette den beste måten å motivere til bedre kosthold og mer trening?

  SvarSlett
 27. "Tror du ikke at alle som har litt for mange kilo på kroppen, egentlig VIL gå ned i vekt"

  Hvis de virkelig ville det så hadde de gjort noe med det, ikke bare sittet i sofaen med potetgull&brus og sagt til seg selv "huff jeg er noen kilo for mye, burde kanskje gå over til diet coke da!"

  SvarSlett
 28. @Anonym Men det å bytte til Diet Coke ville jo uansett være god endring i livet. Og det handler jo ikke om å slanke seg - det handler om permanente livsstilsendringer.

  Og det er nok ikke sånn at alle feite sitter i sofaen og gasser seg med pottis og brus. Så det er jo tydelig at du har fordommer.

  SvarSlett
 29. Stort sett alle i Norge i dag kan vel ganske mye om kosthold og trening. Det er vel ikke evnen til å slanke seg det skorter på. Et enkelt menneskes evne til å holde på gode vaner og se positivt på en forandring er avgjørende, og her vil vi vel kunne si det skorter litt. Begynn der alt starter.. hos deg selv. Når vi ser oss selv raser kiloene av og blir borte for godt!

  Bjørn Nilsen LifeGuide

  SvarSlett
 30. Jeg er overvektig,men absolutt ikke lat.Jobber 120% stilling og går og sykler dit jeg skal.Trener og 2-3 ganger i uka.Men ja,jeg spiser for mye sukker.Ingen tvil om det..Og det er min egen feil.Så kall meg gjerne tjukk,men lat det er jeg absolutt ikke.Og formen er meget god:)

  SvarSlett
 31. Latskap er vel jevnt fordelt mellom feite og slanke, tenker jeg ... :) Personlig er jeg lat og mindre feit.

  SvarSlett