fredag 15. oktober 2010

Eige ansvar?

Lederen for Stortingets helsekomité, Bent Høie seier til VG i dag, at fedme er eit personleg ansvar. - Samfunnet kan ta noen viktige grep, men til slutt dreier det seg om at folk selv må ta ansvar for egne valg, mener han

Er og kreft eit eige ansvar? Om ein får til dømes lungekreft - skal ein då og ta ansvar for eigne valg? Sørge for si eiga kreftbehandling? Eller er det ein meir stoverein sjukdom?

9 kommentarer:

  1. Spm1: Hvis du tenker på om det er sin egen skyld om man får kreft: I noen tilfeller, men kreft er også det man kan kalle "uflaks" i sammenheng med gener og hva man blir utsatt seg for (har utsatt seg for). Samme gjelder for å legge på seg, men i mye mindre grad.
    Spm2: Ja, man skal fremdeles ta ansvar for egne valg om man har kreft, får kreft eller er i en risikogruppe for å få kreft. Eller om man ikke er denne gruppen.
    Spm3: Nei, ikke den medisinske delen av behandlingen.
    Spm4: Gale premisser. Denne diskusjonen dreier seg ikke om hvorvidt sykdommer er stuerene eller ikke. Men hvis du mener at man er mer "skyld" i fedme enn kreft, så er jeg tilbøyelig til å si ja i mange tilfeller.

    SvarSlett
  2. Det er summen av en rekke usunne valg gjennom en årerekke som kan føre til fedme. Kreft er noe helt annet da det faktisk er en sykdom, folk har jo fått lungekreft/ kreft uten å røyke eller holde en usunn livstil.

    SvarSlett
  3. Hvis du røyket som en skorsteinspipe i 40 år så kan lungekreft være en smule selvforskyldt, men så der det en gang slik at kreft rammer mange flere enn bare de, imotsetning til fedme hvor crika 0.1% kan ha en gyldig grunn til overvekt, imens 20% av befolkningen er overvekti ganske enkelt fordi de spiser mer enn de forbrenner.

    SvarSlett
  4. Det er enkelt å bli kvitt fettet: Det er "bare" å forbruke mer kalorier enn man tar inn. Det er altså det motsatte av hvordan de fleste av oss ble feite.

    Vanligvis er det lurest å øke kaloriforbruket - ved f.eks. å trene eller få behandlet evt. sykdommer/tilstander som senker forbrenningen, og kutte sånn passe i kaloriinntaket.

    Kreft, derimot, helbredes ikke ved en kombinasjon av kosthold og trening. Det er en sykdom som kun er klinisk bevist å kunne helbredes ved medisinsk behandling.

    SvarSlett
  5. Hva er overvektig? 5 kg, 15 kg, 40kg? julebord feit blir vi alle og kan gjøre noe med det. Men... det mange ser ut til å 'glemme' er at de som sliter med overvekt også sliter med mange andre sykdommer, som bla. astma osv. som ikke har lett for bla. å trene. Så en bør vite hva en mener og snakker om før en hiver ut påstand om at en må gjøre noe med det selv.

    SvarSlett
  6. Å sammenligne fedme med kreft er noe av det tåpeligste jeg har hørt. Man må slutte å skylde på alle andre og hva regjeringen bør gjøre osv. når problemet er at hver enkelt må ta ansvar for seg selv og sin egen kropp.

    SvarSlett
  7. Selvsagt er fedme som regel sevforskyldt. Man har jo tatt inn mer energi enn man har forbrukt, og ikke klart å regulert dette på en god måte selv. Men det er vel ikke dermed sagt at en ikke er verdig til å få hjelp til å bli kvitt problemet. Om de som er plaget av fedme ikke skal få hjelp, vil vel det samme gjelde for røyke- og snusrelaterte sykdommer, og også rusmisbrukere. Disse velger jo også selv å innta noe som er uheldig for helsa. Spillavhengige bør i så fall heller ikke få hjelp - de har jo av egen fri vilje (eller kanskje av mangel på akkurat det) også satt seg selv i en vanskelig situasjon. Og hva med de som har treningsskader? De har ho selv trent for mye eller feil....... denne lista kan jo bli veldig lang til slutt.

    SvarSlett
  8. Alle vet at røyking er helseskadelig (meg selv inkludert), men røyker likevel. Om jeg skulle få lungekreft av det - så kan man vel si at jeg har tatt et aktivt valg. Ignorert klare advarsler om helsefare - og røykt. Med de konsekvenser det kan få. Mange sykdommer er jo til en viss grad påført selv - med de valgene man tar.

    SvarSlett
  9. Det er alltid lett å innta en moralistisk holdning når det gjelder andres problemer. Argumenter om at feite, røykere og rusavhengige er late og har vondt i viljen løser ingen problemer, men fordelen for den som uttaler seg sånn er at mindre vellykkede mennesker er gode å måle seg opp mot hvis man vil posisjonere seg som et godt menneske, flink, etisk korrekt, osv.

    Sånn sett har de fleste mye å takke kriminelle, pedofile, fylliker og folk foreldre som denger ungene sine for: they make us look good.

    Hvis man faktisk ønsker å løse problemer reint praktisk, må premisset være å omtale folk med et minste minimum av respekt og forsøke å forstå hva det er som er vanskelig for den enkelte, kartlegge ressurser og lage en god plan. Alle logiske argumenter om hva som er bra for en og nedlatende kommentarer om at folk er tjukk i hodet og har svake viljer viser at folk ikke skjønner at holdninger og livsvalg som går skeis ikke bare handler om evnen til å ta rasjonelle valg.

    SvarSlett