mandag 15. februar 2010

Matlaging for tjukkasar

Det verste med å være tilnærma sjukeleg oppteken av kaloariar og vekt - er at det ein kan trylle fram på kjøkenet er særs begrensa. Det fins korkje fløyte, smør eller noko anna som har meir enn 400 kaloriar per 100 gram i mitt kjøleskåp. Det er keisamt, for det er morosamt å lage mat. Men det finns moglegheiter også her. Ein kan lage sine eigne knekkebrød. Låg glykemisk index (som er eit jævla fancy begrep for at det er sunnare enn andre saker) og masse fiber. Eg testa førre veke - og det smakte godt. Det å ete eit rykande ferskt knekkebrød er ikkje det same, som å ete eit nybakt rundstykke, men det funkar. Om ein legg litt godvilje til. Her er oppskrifta.

Ingrediensar

2 dl grov sammalt hvete
2 dl havregryn
2 dl havrekli
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
2 ts salt
7 dl vatn


Som du ser - noko inni helvete med frø. Det har også "biverknadar" som eg ikkje går innpå her.

Ta alle ingrediensane i ein bolle, rør godt - og la det svelle i 30 minuttar. Del deigen, og klin det utover 2 stekeplater. Steik i steikeomn på 170 grader mellom 60 - 75 minutt, til knekkebrødet er tørka. Du kan ta det ut etter 30 minuttar og rute knekkebrødet slik at det vert fine bitar. Det smaker faktisk ganske godt. Eg bakar knekkebrød i dag og, men idag testar eg med ymse krydder og honning. Eg tenkjer og at eit lite dryss med parmesanost i røra, kan gjere eit kjedelig knekkebrød til ein fest.


Her er det ferdige produktet. Og som eit gamalt jungelord seier det - lagar ein knekkebrød, så slepp ein å tulle med vaflar.

4 kommentarer:

 1. Og med dette henter du offisielt fire voksen-poeng (eller syv tante-poeng om du vil). Å lage egne knekkebrød gir en god følelse av å drive matauk på den gamle gode måten, kjemisk fritt for ruccola, coscos og polentafjas.

  Noterer meg oppskriften din for utprøving til helgen, og deler samtidig en velprøvd og knasende oppskrift fra egen skuff.

  3,5 dl speltmel
  3,5 dl havregryn
  1,5 dl sesamfrø
  2 dl solsikkefrø
  0,5 dl linfrø
  1 dl kli
  1 ts salt
  1 ts honning utrørt i
  7 dl vann

  SvarSlett
 2. kruskakli? que pasa? har dei det på kiwi?

  SvarSlett
 3. De har kruskakli på Rema 1000.

  SvarSlett
 4. Tjukkaskverulanten30. mars 2010 kl. 14:21

  Og energiinnholdet per 100 gram frø er...? ;)Nærmere 600 kcal!

  SvarSlett