lørdag 6. februar 2010

Den store fasiten - og ei lita tevling

Sidan byrjinga av januar har eg hengt i stroppen for å kvitte meg med nyvunne valkar og ei lita dobbelthake som kom snikande i løpet av jula. Målet er jo sjølvsagt å slippe igjennom nålauga å bli deltakar i VM i smart saman med alle dei andre gløgge menneska som skal delta.

Men uansett - så kan eg fortelje at eg er på riktig veg. I løpet av 4 veker har eg kvitta meg med 4,5 kilo. Det er ni pakkar med smør eller endå enklare - delfiafett, som er fjerna frå kroppen. Buksene som er 31 tommer i livet sit laust - og verda er fin. Eg vil påstå at eg no har ei normalvekt og tilogmed i rikitg vinkel og på ei viss avstand kan framstå som slank.

Heilt til ein skal sjekke fasiten. Den store stygge BMI-testen. Den fortel meg at eg har ein BMI på 26,2. Altså overvekt. Eg er med andre ord kilovis unna å ha normalvekt. Men eg er ikkje åleine. 2 av 3 nordmenn er i følge ny forsking overvektige. BMI vert ofte brukt som det einaste som kan fortelle om kroppen din er slik den skal vere - eller då i dei allerfleste tilfelle - at kroppen din ikkje er slik den skal vere.

Men altså eg har ei lita tevling blant dei 9 menneskene som les denne bloggen. Mål din eigen BMI her - og skriv ditt resultat i kommentarfeltet. Det vankar fine premiar og omtale til personane med høgast og lågast BMI.


Ein overvektig mann kastar skugge

12 kommentarer:

 1. Litt vanskeleg å vera med på konkurransen for oss som ikkje går på vekta. Kan me få trøystepremiar?

  SvarSlett
 2. Ingen trøyst. Kom å veg deg på mi supervekt. Den måler fettprosenten din og.

  SvarSlett
 3. What? Du har ei vekt som måler fettprosent? Jeg har alltid vært nysgjerrig på akkurat det!

  BMI på 21 - men tror det bare er tull. Da jeg hadde fire kilo mer med muskler, kom jeg jo ut som i faresonen til overvektig. Latterlig. Chrisdiss

  SvarSlett
 4. Jada, den sender superduperting gjennom kroppen og disse greiene går fortere gjennom vann enn fett. Eller omvendt. Den måler ikke promille.

  SvarSlett
 5. BMI på 22, men tror nå ikke helt på den der altså. Tror heller på fettprosent i så fall, og min er sikkert på 40%. Ugh. bb

  SvarSlett
 6. Har målt BMI til 26. Må hente tre kilo til for å komme ned i 25. Og siden det faktisk er planen, vil jeg si at indeksen passer ganske ok for meg. Men de kan godt bytte ut "overvektig" med "sexylubben" spør du meg.
  Hilsen Lefselover i vest

  SvarSlett
 7. Ville bare legge inn en informativ kommentar til akkurat dette.

  BMI er veldig unøyaktig og er utformet for å brukes i sammenheng med større populasjoner, f.eks innen forskning.

  BMI måler ikke muskelmasse eller kroppsbygning og har du mye muskelmasse fra naturens side eller trener så vil BMI vise FEIL resultat! Du kan faktisk risikere å være "overvektig" eller ekstremt overvektig på BMI og ha en normal eller til og med for lav fettprosent!

  Så JA til fettprosent (så sant vekten også viser vann og muskelmasse) og NEI til BMI. Den gir kun en viss pekepinn, men er ofte ukorrekt!

  Da vet dere det, og kanskje er noen av dere mindre frustrert nå! :)

  Lykke til videre!

  SvarSlett
 8. Urban-turban kahrs7. februar 2010 kl. 16:00

  Kalkisen sa 23, men da vinner jeg jo ingenting. Kan jeg si 33? Eller 4?

  SvarSlett
 9. Morro innlegg uansett kva som er rett eller ikkje

  SvarSlett
 10. BMI eller KMI på norsk (kroppsmasseindeks) er unøyaktig i den forstand at en muskuløs person også vil ha høyere BMI enn normalt, uten å være overvektig. For å finne ut om du er "medisinsk" fet (hvis ikke speilet avslører dette :-) kan du derfor også sammenligne omkretsen rundt livet med omkretsen rundt hoften. Dette målet kalles liv-hofte-ratio (engelsk: WHR - waist-hip-ratio), og regnes ut ved å dele midjemålet på hoftemålet, (f.eks. 75 cm/95 cm = 0,79). Hos kvinner skal dette tallet være under 0,8 og ikke over 1,0 hos menn.

  Mer om WHR her:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Waist-hip_ratio

  Men det viktigste er at man prøver å leve sunt med måte, og liker seg selv - også når man stadig sammenlignes med modellidealer i vår etter hvert ganske kroppsfikserte hverdag :-)

  SvarSlett
 11. Jeg har 21. Hvis noen har lavere så skriver jeg bare enda lavere under et annet navn. Let battle commence.

  SvarSlett
 12. Interessant at det i hovudsak er dei med BMI under 25 som tør melde seg i konkurransen. Det vanka premie til den med høgast BMI og, ikkje sant? Då fleskar eg til med 29,7. Slå den, om de tør!

  SvarSlett