torsdag 15. desember 2011

Til helvete på første klasse - med Dr.Hexeberg bak rattet

Altså. Det skal ganske mykje til for å gjere meg flau. Eg skjemmer meg som oftast ut ganske kraftig sjølv. Men no altså. No er eg flau. Over oss som bur her i dette landet - og årsaken er sjølvsagt denne jævla smørkrisa. Eg raudnar når eg ser internasjonale nyhende, der dei omtalar krisa vår.

No er det jo sikkert ulike grunnar til at me har ei smørkrise. Lite produksjon av melk og så vidare. Men ein av årsakene er og denne lågkarbogalskapen. Og er skjønner ikkje heilt denne greia. Du sit der og er feit og full av valkar, meiner sjølv du har freista alle ting for å miste vekt - sånn bortsett frå trening og mindre mat. Så kva gjer ein då - ein sit på fleskeræva si og et smør og bacon for å gå ned i vekt. I følge Sofie Hexeberg så er denne lågkarboen den einste vegen til saligheita og ein fantastisk sixpack.

Bacon og smør for å bli tynn er det er det same som at eg går på nachspiel å drikk vin for å bli edru. Og det kan eg love deg - eg vert aldri edru på nachspiel. Det er eit eller anna som er heilt sjukt vulgært med lågkarbo. Kan ikkje berre folk gå seg ein tur? Eller ete litt mindre av normal mat?

VG melder og i dag at me no styrer på ein sikker avgrunn. Det vert biffkrise fordi kyrene skal melkast lengre i staden for å slaktast. Helvete. Dette går aldri bra. Biff er jo og særdeles sentralt i lågkarbokostholdet. Dette er ei heilt vannvittig krise.

For det er jo klart at det ikkje så viktig for norske medier, lågkarboentusiastar og fortvilte julekakebakere at det er ei langt større krise når det gjeld mat i verda. For trass i at det vert produsert nok mat i verda til å mette oss alle, så går ein av sju personar sulten til sengs om kvelden. Fordi det er for lite mat. Og sjølv om ein med jamne mellomrom ser bilete av underernærte og feilernærte ungar så er det jo klårt at julekaker utan skikkeleg smør er så jævlig at ein ikkje kan tenke seg noko verre. Samstundes vert heile 70 % av landbruksarealet i verda vert brukt til kjøttproduksjon - utan at det på nokon måte gjev tilsvarande energi. Men berre for at me kan ete så mykje kjøtt me berre vil. For kva er lågkarbodiett utan bacon og biff? Eller ein dag utan kjøtt for andre?

Så her sit me. I eit land der 30 % er overvektige. Og sutrar over smørkrisa. Og ventar på biffkrisa. Og slankar oss på fett. Etter råd fra sjølvaste lågkarbodronninga. Medan born går sultne andre stadar i verda. Me burde skamme oss. Kraftig. Og om du er ein av dei som har tenkt at dette med smøret er ei krise - så kan du gjere opp for deg moralsk sett, ved å gå inn på Unicef sine sider og gje ein skjerv.  Det har du faen i meg råd til.

Liten gut som sender sine varmaste tankar til Noreg - eit land i smørkrise

72 kommentarer:

 1. Bra blogg, Kristian!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 2. Overfladisk og dårleg grunnleggande innhold. Trur du heller skal bruke tiden din på noe annet enn å skrive en frustrerende blogg.

  SvarSlett
 3. Hva med oss som dette funker for som etter lang tids sykdom endelig er frisk igjen etter å har startet på lavkarbo. Tror du må tenke deg om før du skrive dette. Man kan fint lage smør selv. Vi har fløte i butikken, så det er ikke krise.

  SvarSlett
 4. Jeg tror du burde sette deg litt inn i hva lavkarbo faktisk er før du legger all skyld på lavkarbo og dømmer kostholdet nord og ned! Og smørkrisa skyldes vel mer at "Ola Nordmann" som ikke kan unne seg smør de andre 10 mnd av året faktisk velger smør framfor margarin når de skal bake julebaksten. Og dermed blir det for lite smør...

  For de som faktisk lever på lavkarbo - de bruker ikke noe mye smør de. Det handler like mye om å velge rene produkter, det sunne fettet, ikke noe halvfabrikat, ikke sukker osv.
  Og hvordan kan DET være værre enn alle som sitter på rævva, spiller dataspill/ser på tv, propper seg full med fastfood, halvfabrikat, sukker og annen dritt?

  Og nei - jeg lever IKKE ett lavkarbo kosthold. Jeg blir bare veldig frustrert når folk skal klage på ett kosthold de TYDELIGVIS IKKE har noe peiling på i det heletatt!

  SvarSlett
 5. Lavkarbo betyr ikke at man spiser mer smør... Bare mindre karbohydrater.

  SvarSlett
 6. Bra innlegg! Også blir jeg litt lattermild og litt flau over noen surmaga kommentarer:)

  SvarSlett
 7. Tror du har misforstått lavkarbo dietten jeg.. jeg går på det og spiser ikke fett.. rent kjøtt og grønnsaker/salater. Kutter ut poteter, pasta, ris, brød og sukker. Da går man ned i vekt, samtidig som man burde trene ved siden av. Noen velger å slurpe i seg fett, men lite smart for hjertet og årer. God middag :)

  SvarSlett
 8. Hei!
  Enig med deg!!!!!! De jeg kjenner som går på lavkarbodiett er bare opptatt av hva de kan lage som de kan spise mest mulig av....fett, kaker....det er ikke snakk om å spise mindre og trene....nei, de samler all slags oppskrifter på fet mat og kaker de kan spise MYE av......skal se den dagen de ikke klarer å følge dietten lenger....og ikke har lært seg å spise mindre.....!!!! Det er en grunn til at de er overvektige....de bør heller slutte å tenke så mye på mat.....for det meste av problemet ligger i psyken....akkurat som røyken det!!

  SvarSlett
 9. Virket som ett interessant innlegg, helt til jeg leste det. Er jo kanskje en idé å ha kunnskap om lavkarbodiett FØR man ytrer sine "kunnskeper".

  SvarSlett
 10. God dag mann hostesaft... Jeg har igrunn ikke hørt en eneste lavkarb'er fremstille smørmangelen som en krise, og jeg tilbringer mye tid på et lavkarbo-forum. Det eneste jeg hører er media som roper opp om det, og anti-lavkarbo-folket som sutrer over at "alle" sutrer...

  Og hva med å faktisk sette seg litt inn i det du klager over? Jeg spiser lavkarbo, spiser nok noe mer fett enn "typisk husmannskost", men har heller aldri spist så mye, og så varierte, grønnsaker før! Og på et år har jeg mistet 30 kilo! Og det er ikke muskler jeg mistet, som man ofte gjør på lavkalori, men 30 kilo fett!

  SvarSlett
 11. For det første - det har like mye med god helse å gjøre som slanking. (Bare spør de med diabetes, høyt blodtrykk, betennelser i kroppen, fibromylargi, migrene osv osv som har blitt friske / bedre av labkarbo). Ellers så er det bare å ta seg en tur rundt på lavkarbobloggene (du finner en laaaaaang liste over dem nede til høyre ved å klikke på navnet mitt) - og du finner ikke en eneste en som klager over smørmangel. Men det man finner er oppskrift på hjemmelaget smør - lavkarboere er vant med å spise mat laget fra bunnen av. :)

  Jeg spiser lavkarbo - jeg spiser ikke mer kjøtt eller meieriprodukter enn før, men spiser MYE mer grønnsaker (av den enkle grunn at det er det jeg spiser i steden for brød, pasta og ris). I tillegg spiser jeg mye olivenolje, kokosolje (begge extra virgin), avocado, egg, nøtter, frø ,kjerner og fet fisk - som alle er gode kilder til sunt fett. (Har faktisk aldri spist så mye fisk som jeg gjør nå - det blir mye laks og makrell til lunch..).

  MEN - bra at du setter fokus på lavkarbo og setter i gang en debatt - det liker vi ;)

  SvarSlett
 12. PS - jeg spiser ikke biff ;)

  SvarSlett
 13. Nok et "trist" blogginnlegg.. Hva med å sette seg inn i hva lavkarbokosthold er, før en uttaler seg? Jeg tror de aller fleste som spiser lavkarbo vet at det ikke nytter å sitte på rumpa og dytte i seg mest mulig fett. Og bacon er nok ikke det produktet det fråtses mest i heller.

  Og hva smøret angår..Hadde du lest litt om hva margarin inneholder så trur jeg kanskje du hadde gått over til smør du også :) Det er ikke lavkarbofolket som har skyld i smørmangelen! Jeg spiste vanlig smør før jeg la om til lavkarbo og jeg.. Nettopp fordi ekte smør er best! Margarin er jo bare "søplamat"!

  Ja, jeg spiser lavkarbo, har gjort det i snart ett år -og nei, jeg sitter IKKE på rævva og stapper i meg mest mulig fett! Jeg spiser helt vanlig, normal mat -en salig blandig av kjøtt, fugl, fisk, egg, nøtter, grønnsaker, bær -ren og naturlig mat uten all mulig tilsetningsstoffer som er totalt meningsløse for kroppen! Det jeg har kuttet ut er brød (men jeg lager mitt eget), pasta, ris, poteter og sukker! Jeg trener 4 ganger i uka -relativt hard styrketrening samt at jeg går turer med hunden flere ganger i uka ;) Og slik er nok hverdagen til de aller fleste på dette kostholdet!

  Nei, sett deg inn i ting før du uttaler deg -det blir bare så latterlig teit!

  SvarSlett
 14. Henger med på gjengen som sier..
  Sett deg inn i hva lavkarbo er FØR du skriver noe som dette.
  Vet egentlig ikke hva som er verst. At en skriver dette uten noen som helst anelse om hva lavkarbo er..
  Eller at VG kaller dette innlegget god blogging.
  Du er veldig tydelig blant de som fanger opp medias totalt usakelige overskrifter om hva lavkarbo er.

  SvarSlett
 15. Er så drit lei av å høre om hva man ikke skal spise, og hva man skal spise! Og enda mer lei av folk som blir fornærmet når andre kommenterer kostholdet/ dietten man følger, hvem bryr seg?
  Det handler jo bare om hvor mye man spiser og hvor mye man forbrenner, ved hjelp av trening! Alle vet jo at baconfett, smør, kaker osv ikke er av den sunne maten! Spise mer grønnsaker, frukt og rent kjøtt! og med måte og bruk fritiden på å være i aktivitet!

  SvarSlett
 16. Det har allerede blitt poengert at du burde vite litt mer om det du uttaler deg om, så det hopper jeg over.

  Jeg har selv spist lavkarbo i et halvt år. Jeg spiste nesten ikke smør i det hele tatt (litt hjemmelaget hvitløkssmør her og der, og smør til steking, men ellers ingenting). For øvrig gjorde jeg nettopp det du prøver å gjøre narr av -- jeg "satt på ræva" og dyttet i meg proteiner og fett, og jeg gikk ned over 20 kg på et halvt år.

  Så du kan mene vi er så dumme som du bare vil - men lavkarbo fungerer faktisk.

  SvarSlett
 17. ja vi snakkes om 40-50år lavkarbo folk. egentlig bryr dette meg lite,men mennesker er ikke laget for og se ut som barbier og "terminatorer". så lenge mennesker har eksistert har man klart seg på helt vanlig variert kosthold,arbeid(fysisk)og helt enkel mosjon. WOW det var enkelt gitt!

  SvarSlett
 18. Jeg synes lavkarbo-tema bør kommenteres av eksperter.
  Les www.lavkarbospesialisten.no
  eller www.spisdegslank.no

  SvarSlett
 19. Anonym 19:42 :
  Man har ikke spist grandiosa, firkløver og maxboller så lenge mennesket har eksistert, nei. Alle kan ikke være tømmerhoggere for å få fysisk aktivitet i hverdagen, og cardiotrening er ufattelig kjedelig synes nå jeg. Har hengt litt på antikarboforum av ren nysgjerrighet og har heller ikke sett noen som diskuterer smør på noe vis annet enn å forklare nybegynnere forskjellen på margarin og smør,da. Er hverken overvektig eller driver med lavkarbo men det er hevet over enhver tvil at dette virker for veldig mange, og er det ikke bra for alle om folk kommer seg ned på normal vekt og kan være sunne og fornøyd med seg selv? Hva er problemet med at de oppnår dette ved å spise mer kjøtt og mindre brød? Generelt få terminators som spiser på denne måten, men ikke tro at de spiser samme mat som oss dødelige. Anbefaler at du stikker på byen en tur og spør muskelbergene hvorfor i helv*** de ikke kan spise normalt og passe inn i din a4 verden. god jul.

  SvarSlett
 20. Haha... disiplane kjem... lavkarbofolket fornekter seg ihvertfall ikke... det er alle andre som er treige, for selv kan de absolutt alt... det har guruen deres sagt...

  ...

  SvarSlett
 21. Det virker som om blogginnehaveren er misunnelig på alle de som klarer å gå ned i vekt med lavkarbo. For det er nemlig en grunn til at det ikke fungerer å spise mindre og trene mer når man skal ned i vekt. Og det er at det kostholdet som har vært anbefalt i årevis for vektreduksjon ikke er riktig! Spiser man lavkarbo så spiser man nærmere det vi fra naturens side er beregnet på å spise. Og det at folk sulter andre steder i verden, har mer med å gjøre at vi har blitt så altfor mange mennesker på kloden, enn at mange spiser mer fett og kjøtt. Det er brutalt å si sannheten, men hadde folk i u-landene latt være å formere seg så voldsomt, hadde de hatt nok mat til å kunne fø sine egne. De som spiser lavkarbo har dermed ingenting å skamme seg over.

  "Bacon og smør for å bli tynn er det er det same som at eg går på nachspiel å drikk vin for å bli edru."

  Nei, det er det ikke. Det har i årevis vært en fettfobi både i helsevesenet og hos ernæringsekspertisen. De har i alle år sett på det å spise fett som noe farlig. Og hvor har så denne fettfobien ført oss? Jo, vi har blitt tjukkere og tjukkere, i takt med at vi har fått stadig mer kunnskap fra de samme eksperter om hva et sunt kosthold angivelig skulle være. Er ikke det rart? Kan det rett og slett være at disse ekspertene har tatt grundig feil? Kan det være at det ikke er fettet, men tilbehøret som gjør oss feite? Det tror jeg!

  For å ta et eksempel på noe vi ser på som sunt, men som egentlig ikke er det - nemlig frukt. Hvor naturlig er det at vi kan spise frukt hver dag? Hvor naturlig er det at vi hver eneste dag hele året kan spise frukt som ikke vokser her? Og frukt som vokser her i sommerhalvåret, hvor naturlig er det at vi kan spise disse hver dag hele året? Svaret på alle disse spørsmålene er: ikke i det hele tatt!
  Det er veldig mye ved det myndighetene og ernæringsspesialistene ser på som et "sunt" kosthold som slett ikke er naturlig for oss å spise. Et kosthold fattig på karbohydrater og rikt på fett og proteiner er derimot et kosthold som er nærmest det vi er beregnet til å spise fra naturens side.

  Søk opp foredraget Big Fat Fiasco på YouTube og se sannheten om ernæringsvitenskapen. Der ser du hva såkalt "sunn" mat gjør med insulinet og fettlagringen.

  SvarSlett
 22. Må si meg enig med deg, her sulter folk i hjel og vi klager over for lite SMØR? Baka med melange i går, smakte minst like godt som med smør.

  Men grunnen til at lavkarboen har blitt så populær(selv om den alene ikke har all skylda på langt nær), må jo bety at den til en viss grad funker for noen. Og jeg tror gjerne de går ned i fysisk vekt noen av dem, men hva skjer ellers med kroppen? Hva med kolesterolet, bare for å nevne noe?

  Til syvende og sist handler det om kalori inntak og forbrenning. Jada, noen har sykdommer som gjør at dem har problemer med vekta(Har selv lavt stoffskifte), men jeg nekter å tro at 30% av folka her i landet har en sykdom som gjør at dem er feit! Ærlig talt:P

  SvarSlett
 23. Eg sluttar aldri å bli forbausa over kor UTRULIG nærtakande lavkarbo folket er. Bra innlegg!

  SvarSlett
 24. Jeg tror det finnes folk som skjønner lavkarbo og folk som misforstår lavkarbo. Ja, og de som ønsker/velger å misforstå lavkarbo.
  Det finnes en del mennesker som velger å tro at det å spise masse bacon og smør er en viktig og stor del av lavkarbo dietten, og synes derfor at dette er dietten for dem. Slik jeg forstår det, fungerer den ikke slik. Jeg tror at skal du gjøre lavkarbo på den skikkelige måten, bør du eliminere de farlige karbohydratene og det farlige fettet. De som har skjønt dietten er de som spiser mye grønnsaker og fisk, samt nøtter og slike ting. Lavkarbo er mer enn smør og bacon, men det er det mange som VELGER å overse. For det er mye enklere å kritisere noe som har noe negativt med seg. Skal du kritisere noe, bør du i det minste vite hva du kritiserer. Folk tåler konstruktiv kritikk basert på fakta. Kritikk som bygger på overtro og misforståelser er dårlig logikk.

  Jeg er selv flau over denne "krisen", for det er ingen krise. Det er ingen som dør av å velge noe annet enn meierismør i en liten periode. Hallo, vær glad for at dette er den største "krisen" vi har. Da har vi det i vert fall godt i dette landet.

  Og nei, jeg går ikke på lavkarbo dietten, men har planer om å begynne. Dette er ikke bare fordi jeg er overvektig, men også fordi det skal være bra for de med lavt stoffskifte, noe jeg har. Men jeg har ingen planer om å trøkke i meg masse smør og bacon og bare sitte på ræva. Jeg skal spise mye fisk og grønnsaker, det er min plan. Sammen med trening selvfølgelig. Lavkarbo dietten fungerer sikkert uten trening, men selv om du går ned i vekt, betyr jo ikke nødvendigvis at kroppen blir skikkelig sunn. Aktivitet er bedre enn inaktivitet, uansett hva du gjør :)

  SvarSlett
 25. Har en bekjent jeg som mista håret av å gå på lavkarbo........

  SvarSlett
 26. To leger om lavkarbo:

  http://espenrostrup.com/
  (forsker på lavkarbo ved Haukeland sykehus)

  http://tgeisner.com/
  hjertekirurg v Haukeland sykehus

  SvarSlett
 27. Jeg tror han prøver å poengtere at de som krisemaksimerer mangelen på smør tar litt på vei. Kjenner flere det er ganske slitsomt å være i nærheten av fordi de tror at "jo mer smør, jo slankere blir vi"... Hadde de bare brukt litt sunn fornuft.
  Det er ikke galt å spise lavkarbo, og det trenger ikke være så fryktelig energiforbrukende heller.
  Når DET er sagt, syns jeg de er enklere å følge klassikeren hvor jeg ikke spiser. Det har fungert i mange år for min del.

  SvarSlett
 28. For en idiot du er.

  Jeg har spist meg frisk på lavkarbo, men har aldri klagd på at jeg ikke får kjøpt smør, og jeg har ikke hørt om en eneste person hverken på eller av lavkarbo som har klagd over å ikke finne smør.

  Det er MEDIA som skriver at det er smørkrise. Det er ikke folk som mener at det er smørkrise, det er selgekåte redaksjoner / desken i media som har det gøy med å legge ut negative ting om lavkarbo-folket.

  Se bare på han fra VG som synes bloggen din er SÅ BRA! at han måtte legge ut på vg. Dette er bare gøy for avisene, men lager kvalme for mange snille lavkarbo mennesker som ikke bryr seg om at det ikke er smør i butikkene. Vi trenger ikke smør for å spise lavkarbo, det finnes mange gode alternativer.

  Det er heller de som lager tradisjonell høykarbo julebakst som trenger smør. Lavkarbo folk har faktisk mange andre alternativer som vi kan lage uten smør.

  SvarSlett
 29. En ting er at bloggeren ikke har snøring på lavkarbo, noe som viser seg med en gang man leser, men VG burde da virkelig holde seg for gode til å oublisere noe som ikke er annet enn trolling ...

  Jaja, da veit man det også ...

  SvarSlett
 30. VELDIG BRA skrevet!! bry seg ikke om latterlige kommentarer fra lavkarbofantaster. Ikke alltid de skarpeste knivene i skuffa, for å si det slik ...

  Anbefaler alle til å gi til Afrikas horn nå. Råd til ekkelt fett har dere, uten å tenke på de som ville gitt alt, for en neve ris!

  DERE BURDE SKAMME DERE !!!

  Silje.

  SvarSlett
 31. Kalorier inn og kalorier ut. Det er det som teller.
  Karbohydrater my ass!!!

  Klart at de som slutter å ete bl.a sukker går ned i vekt!! Hva tror de?
  Men fettet, det tetter alle mulige blodårer, det går utover dyrenes velferd, og mennesker som trenger det.
  Ikke noe positivt med lavkarbo.
  "Å jeg ble så frisk" Tro kan flytte fjell!

  SvarSlett
 32. Synes det er trist å lese innlegg fra folk som ikke aner hv de snakker om!! Kunnskap er makt og du er fullstendig maktesløs! Det er ingen som synes det er krise, kun media som fremstiller det slik. De fleste som går på lavkarbo og har satt seg inn i det vet å lage sitt eget smør hvis man trenger det. Så hadde det vært lavkarbospiserne som stod for krisa så hadde det vel blitt fløtekrise også nå da når smøret er tomt.....Man har da alternativer som er bedre enn smør, Cocosa. Er overrasket over at VG velger ut et så dårlig innlegg til lesernes blogg!! Og selv om vi hadde hatt overflod av smør så hadde ikke de som legger seg sultne nå blitt noe mindre sultne, så hva er vitsen??
  Du er en stor tosk, jeg synes synd på deg.

  SvarSlett
 33. Lavkarbo og fett er rett og slett to ytterpunkter. Kutter du ut det ene, vil kroppen starte og forbrenne det andre. Det folk har funnet ut er at det er lettere å kutte ut karbohydrater enn fett og det har jeg ingen problemer med å forstå. Man må ikke ofre fullt så mye i matveien dersom man velger å gå for lavkarbo-varianten og man sparer seg for det evige maset med å telle kalorier på alt man putter i seg.

  Noe jeg syns er et litt interessant er at ingen stiller spørsmålstegn ved lavfett-kostholdet, som har vært kjent i flere år som en effektiv metode for vektreduksjon.

  La oss nå slutte å mobbe lavkarbofolket. Det er ingens rett og fortelle hva folk bør spise og hva de ikke bør spise....

  SvarSlett
 34. Jaja, her var det mange nærtakende lavkarbo entusiaster. På tide folk skjønner at det handler om hvor mange kalorier en får i seg per døgn, ikke om det er fett, karbohydrater eller proteiner!!

  SvarSlett
 35. Det jeg syns er interessant er at Nordmenn først nå har funnet "Atkins" dietten, en diett som etter flere år i U.S.A. ble motbevist og gjorde befolkningen fetere, og som nå er en vits i statene. Lav Karbo er jo i bunn og grunn det samme som Atkins dietten.

  SvarSlett
 36. Oy...du har virkelig peiling på lavKARBO forstår jeg.
  Gå å les en annen propagandanyhet, så du får å blogge om.
  Lavkarbo-livsstilen er IKKE skyld i smørmangelen, det er det utelukkende Tine som er ansvarlig for. Det har de da innrømt selv...de som ikke ville kjøpe andre firmaers (Synnøve Finden og Hennig Olsen blandt andre) smørkvote, fordi de ikke trodde at det ble mangel, selv etter at de hadde pålagt mindre egenproduksjon.
  Jeg går tidvis på lavkarbo, men spiser IKKE mere fett enn ellers, heller tvert om.
  Som andre her sier, så spiser jeg mere REN mat, da av fisk, fugl eller storfe.
  Hvordan du og andre "forståsegpåere" oversetter lavKARBO (redusert inntak av karbohydrater) til øket fettinntak er for meg en gåte, men for all del...dere som ikke har forstått hva dere har lest og hørt er sikkert mere opplyst enn de som faktisk bruker dette.

  God jul!

  SvarSlett
 37. for og ikke snakke om produksjonsdyra..ingen som tenker på de.. de er jo ikek verdt noen ting.det er jo vare..lavkarbo gaslakpen går pgså ut over dyreliv...flere dyr må produserer og settes på båser for at mennesker skal fråste.. hilsen sunn og sprek vegetarianer <3

  SvarSlett
 38. For alle dere lavkarbo'er her inne :)

  Ja greit, kanskje ikke bloggeren helt vet hva lav karbo er, eller HVORDAN det funker, men vet dere det?
  Vet dere hvilke risikoer dere tar når dere er på "dietten"?
  Altså alle vet jo at sukker ikke er sunt, Glukose eller fruktose, siste er jo naturlig sukker, som er i frukt og grønt, og det sukkeret er "bra" for kroppen.
  Men betyr ikke du skal spise det hele tiden selvom det er "sunt" det samme gjelder lav karbo dietten.
  Alt med måte.
  Hvorfor jo...

  Når man er på lavkarbo, så bytter man jo ut sukker med proteiner. Og hva gjør kroppen normalt med sukker? Jo kroppen forbrenner sukkeret, det gir oss energi, men når dere slutter med å gi kroppen sukker, så går jo kroppen over til å forbrenne fett istedet.
  Da dannes det noe som heter ketoner, og kroppen går over i ketose.
  Men hva skjer under ketosen?
  Som sagt over, kroppen forbrenner fettet, sukkeret er egentlig veldig viktig for flere forskjellige organer i kroppen. Og under ketosen så har ikke kroppen tilgang på det, så du får da ett biprodukt. Når kroppen er i ketose så får du fortere en metthets følelse. Og ofte så spiser du mindre.

  For dere som er på denne dietten, så bør dere ikke gå på den for lenge.

  hvorfor?

  Jo.
  Fordi dere kan uttvikle flere forskjellige sykdommer og andre helse problemer med lavkarbo kostholdet.

  1. Nyresvikt.
  Fordi: Ved å spise mye proteiner så kan det gi en belastning på nyrene.

  2. Osteoporose(Beinskjørhet)Og nyresten.
  Fordi:
  Det er vist at personer som spiser mye proteiner skiller ut mer kalsium via urinen enn de som ikke gjør det, og de personene kan utvikle Osteoporose eller nyresten over lengre tid.

  3. Kreft.
  Fordi: Dere som er på lavkarbo, dere unngår flere viktige mineraler, vitaminer, fiber, antioksidanter, som er viktige for kroppen. Ved å spise litt av alt med måte, så reduserer dere sjangsen til å få kreft.

  4. Høy kolesterol.
  Fordi: Alle vet at mat som har høy innhold av proteiner dvs: Rødt kjøtt, melkeprodukter, og annet fet mat, vil gi deg høyt kolesterol. Og det er blitt bevist at de med høyt kolesterol har høyere sjangse på å utvikle: hjerte sykdommer, hjerneslag og kreft.

  5. Ketose.
  Men ketose er jo det dere vil at kroppen skal gjøre, dvs som jeg nevnte over, at kroppen forbrenner fett istedet for glukose. MEN det er ikke sunt for kroppen.
  Fordi: Ketoner vil over lengre tid få organer til å svikte, du kan få gikt, nyresten, forårsake kvalme og dårlig ånde.
  Ketose kan forebygges ved å spise MINST 100g karbohydrater daglig.

  For dere som har diabetes STYR UNNA lav karbo, starter dere den, er dere med engang i faresonen for å få nyreproblemer.

  Men til dere der ute, ja dere mister vekt, men dette kostholdet bør ikke brukes over lengre tid, fordi det skader kroppen.
  Alt med måte ;)

  cheeeeers ^_^

  SvarSlett
 39. Helt enig,hva med litt trening og litt mindre mat? Eg er lei av å høre lavkarbo ditt og datt, har prøvd og det funker fint-helt til man spiser noe man ikke skal spise.
  Lavkarbo kan være så mangt-men det kan også være kalt sunt kosthold med sunne karbohydrater og sunn type fett.

  SvarSlett
 40. Her var det mange rare kommentarer;
  Marion; de med diabetes skal ikke spise lavkarbo fordi de kan få nyreproblemer? Diabetes er vel mye værre enn det! OG nei de får ikke nyreproblemer heller. Du sier mye tøv egentlig. Hele innlegget er jo bare tull.

  OG bloggeren vet ingenting om hva han skriver om! Alt er bare tull. Du har jo 0 kunnskap om lavkarbo! En dårlig dag kanskje? Og blande inn sultne barn i Afrika blir jo bare for dumt.
  Jeg er ikke overrasket over at denne kommer på VG!

  SvarSlett
 41. Istedet for å angripe lavkarbodiett (som jeg også mener fungerer veldig dårlig for mange og er en dårlig løsning uansett) så skulle vi hatt en oversikt over hva hver enkelt spiser og dytter i seg. Bare ved å gjøre dette så synes jeg folk flest bør ta sin egen regning på sykehuset/legekontoret når de selv er skylden til sin egen dårlige helse.

  Men jeg vil si staten og en hel haug med andre selskaper ikke gir oss nok informasjon om hva som er tilgjengelig der ute når det gjelder alternative metoder, til å drikke vann uten tungmetaller osv. Veldig få som vet hvor viktig det er å være hydrert.

  Det er mye man kan gjøre, så man må prøve ut ting uten å bli sykelig opptatt av ting som f.eks lavkarbo. Bli veiledet om man ikke klarer å forstå alvoret med å ha balansert matinntak, og vi må ikke glemme å bevege oss. Den siste er rettet mot de som virkelig har et problem med overvekt.

  Genetikken min/din bestemmer hva vi er utsatt for hvis kroppen er ubalansert, og det er for det meste symptomer (diabetes, kronisk hodepine, kreft osv). Det er da man bør ta tak i ting når man har kommet så langt enn å bare sitte i sykehus kø og grine over at onkel-stat skal ta vare på deg.

  Ta tak i deg selv og forstå hvordan kroppen din fungerer, det er ikke uendelig med kombinasjoner, men prøv i hvertfall!

  Sånn er det bare.

  SvarSlett
 42. Kanskje best å spørre en lege som forsker på lavkarbo? Det kan du gjøre her:

  http://www.facebook.com/pages/espenrostrupcom/189909841050523

  SvarSlett
 43. Hoi!

  Altså.Eg har ikkje sagt at lågkarbo ikkje verkar eller kan virke bra mot nokon sjukdommar. Men for det jevne lag av befolkninga så er det undøvendig. Eg har høyrt Sofie Hexeberg halde fordrag fleire gonger og vore i debatt med henne. Så har grei kunnskap om lågkarbo. Det eg meiner om lågkarbo er at det er ein mijøskadeleg, egoistisk og vulgær metode for å ta av kilo. Gå ein tur i stadenfor å sitte framfor datamaskina slik som mange her tydelgivis gjer.Eg tok av 60 kilo med sunn mat og trening. Då kan du og.

  Og så kan ein jo og sette spørsmålteikn ved all "forskninga" som er gjort på lågkarbo:
  http://www.aftenposten.no/helse/article4212761.ece

  SvarSlett
 44. Ha, ha, ha.. Ler meg i hjel av kommentarene fra de lavkarbofrelste!! Ha litt humor da folkens... Ikke vær så fanatiske..

  SvarSlett
 45. Jeg er så glad jeg lever i et land der tjukkaser er fritt vilt! Se på de dumme tjukkasene nå, driver på med dette lavkarbo styret sitt. Ikke blir dem tynne, og nå har jeg ikke smør! Hihi!

  SvarSlett
 46. Sitat:!Gå ein tur i stadenfor å sitte framfor datamaskina slik som mange her tydelgivis gjer.Eg tok av 60 kilo med sunn mat og trening. Då kan du og."

  Hva med oss som faktisk ikke bare kan gå en tur pga. sykdom?? Og som går på medisiner som gjør oss feite?
  Huff, vi burde vært slaktet vi også...

  MEN OI; jeg har spist meg frisk med lavkarbo jeg gitt, og klarer faktisk for føste gang i mitt liv og gå en tur på mer en fem minutt uten store smerter. Medisiner har jeg sluttet med, og kolestrolet mitt har aldri vært lavere. -Merkelig, må være noe feil for "ekspertene" sier jo at det er umulig...

  SvarSlett
 47. lavkarbo er for feite folk som vil spise mye og gå ned i vekt. slankekur for viljesvake om en vil, intet annet.

  SvarSlett
 48. lavkarbo er sikkert omtrent like sunt som anorexi eller bulemi. virker ihvertfall som en like naturlig diett. vi forsker ennå på bivirkningene av mobilstråling, lurer på når vi ser de første bieffektene av lavkarbo.
  trenger jo ikke være særlig smart for å skjønne at det IKKE kan være sunt.

  SvarSlett
 49. Synes det egentlig var ganske moro å lese jeg. Synes media egentlig burde slappe av lit med hele krise spillet sitt, så hadde det ikke vert noe stort problem den ene eller andre siden!

  SvarSlett
 50. Siden du ordlegger deg i en konfronterende tone, så...... Idiot. Vær litt mindre selvgod og vær lydhør for andre retninger enn din egen. Sett deg inn i hva du snakker om. Ditt foredrag ville jeg aldri hørt på. Fatter ikke at jeg havnet her. Hva er usunt/unaturlig med å spise naturlige ubearbeidede råvarer. Gjentar idiot

  SvarSlett
 51. Utfra kommentarene konkluderer jeg med man ikke blir så glad av å gå på lavkarbo, man blir derimot utrolig defensiv ;)

  SvarSlett
 52. Utifra kommentarene konkluderer jeg med at man blir provoserende, fordømmende, sarkastisk, offensiv/abusive, snever og selvgod av å gå på høykarbo

  SvarSlett
 53. Gode ord Kristian!

  Selv om lavkarbo baserer seg på naturlige råvarer vil jeg påstå at det er en diett som kan være helseskadelig. Hvis man skal få de kaloriene man trenger kun fra fett, proteiner og grønnsaker som vokser over jorden, og spesielt hvis mye av fettet er animalsk (flerumettet fett) og proteinene kommer fra storfe og småfe (ikke lett omsettelige proteiner) leker man med noe som heter hjerte & karsykdommer, samt tarmkreft. Selvfølgelig er ikke dette noe som du blir utsatt for med å gå på lavkarbo over en kort tid, men når jeg tenker diett tenker jeg på et kosthold du kan leve med. Ellers snakker vi om jo-jo slanking. Grunnen til at jeg tar opp dette med animalsk fett og tunge proteiner, er at de jeg vet om som går på lavkarbo faktisk er den parodien som blir framsatt i media, folk som propper i seg full kun av dette, og gjerne mer kalorier enn hva de trenger på en dag. Så slankingen egentlig er i form av diare/feilernæring og ikke inntak kalorier er mindre enn behovet. Vi mennesker er laget for å spise et meget variert kosthold ut fra det som er tilgjengelig etter årstidene og bør spise deretter. Vil folk gå ned i vekt/BMI får de heller spise variert og regulere kalori inntaket etter behovet! Enkleste tipset er vel å kutte ut belønnings mat (brus av alle typer, chips og gotteri) og bevege seg 30-60min hver dag! Så enkelt er det for de fleste.

  SvarSlett
 54. Hvordan kan vg finne på å anbefale en blogg basert på svada! Lavkarbo handler ikke om å spise mest mulig fett!! Folk må sette seg inn i litt ting. Så de som har gluten allergi, ikke kan spise brød osv er dømt til døden nesten de da.. for det er jo lavkarbo da??

  SvarSlett
 55. Jeg tenker bare på at dere som spiser alt dette fettet må jo få et stort fettinnhold i blodet,tror at om ca 10 år så kommer alle bivirkningene.Kan umulig være sundt i lengden og snart kommer det en ny kur og da er denne glemt.Og hva skjer hvis dere slutter?

  SvarSlett
 56. De som er bitre over blogginnlegget her er jo lavkarboentusiastene. Merkelig. Gi heller slanten du skulle bruke på smør til Unicef, også slutter vi å sutre. God jul.

  SvarSlett
 57. for tjue år siden var det seilersko som gjaldt, nå er det lavkarbo.
  nordmenn går i flokk, nå som før.

  SvarSlett
 58. Hei!

  Mye for og i mot lavkarbo her. Jeg kunne sagt mangt og meget om det, men det meste er sagt over. Vil bare gi dere lavkarbo skeptikere noen korte trekk fra min historie:
  - Ble diagnostisert med diabetes 2 i 2009. Dette som følge av en livsstil der jeg spiste når jeg hadde tid, ikke når jeg var sulten. Dietten min var "vanlig" norsk mat, supplert med cola, potetgull og annet snacks.
  - Jeg ble målt til en blodsukkerverdi på 12,8, med svingninger helt opp på 23. Normalt blodsukker bør ligge mellom 3 - 5.
  Kolesterolet mitt lå på 11. Beskjeden fra legen var kort og grei. Gjør noe NÅ ellers lever du ikke lenge.
  Jeg ble av gode venner anbefalt å prøve lavkarbo i kombinasjon med mosjonering.
  Resultataet er per utgangen av 2011 som følger:
  Blodsukkerverdiene mine ligger i dag jevnt på 5 til 5,5. Vekta mi har dalt 30 kilo og kolesterolet mitt ligger stabilt på 5,4. Det er ikke sikkert alle disse verdiene sier så mye for så mange, men la meg si det slik. Min lege sa på siste kontroll at hadde disse resultatene vært der da jeg kom i 2009 hadde han ikke gitt meg diagnosen diabetiker.
  For meg har dette vært livreddene. Håper det kan vise seg å være det for mange andre også. God Jul!

  SvarSlett
 59. 1. lur kroppen din med å spise masse energi i form av fett. (vanskelig å ta opp så en kan spise mer, som når en var feit)
  2 Du raser ned i vekt og føler deg topp, gnafser jo i deg favoritt maten din bacen med majonesstuing og fløtebiff til desert.
  3 ??? kroppen din vil ta hevn, tro du meg, litt sånn "fool me once"

  mindre tid på blogging, mer på trening, så kan alle kose seg mer.
  go jul

  SvarSlett
 60. Før ein uttalar seg om ulike sakar og ting,er det best om ein sett seg inn i den aktuelle saken. Dette for at me skal unngå å opparbeide seg meiningar på feilt grunnlag. Eit tips spesielt til deg. Sjøl skal eg ta kritikk for at eg uttalar meg, sidan eg ikkje tok meg tid til å lese heile dette innlegget.

  SvarSlett
 61. Ler meg skakk av alle som går på lavkarbo. Er så dumt, det lyser av dårlig disiplin. Klarer de virkelig ikke kose seg med litt? uten å tømme alt? det er derfor dere er feite, ikke fordi dere har spist brødskive med leverpostei til frokost. fy faen å mange uten peil. Du blir IKKE overvektig at et normal kosthold med brødskiver og poteter til middag. du blir feit av å sitte på ræva og spise mere enn du forbruker. Det er jo tydelig at dere lavkarbo entusiaster savner et normalt kosthold, når dere må lage ris i form av raspet blomkål, pommes frites i form av kålrot og riskrem i form av cottage cheese. unn dere litt mindre heller av ordentlig vare, så skal dere se at dere holder dere friske å sunne. Har hatt anoreksi og bulimi. og da jeg ble innlagt, spiste jeg 3 brødskiver til frokost, 3 til lunsj middag med 2 mellomstore poteter eller ris, dessert og 3 brødskiver til kvelds. samt frukt juice og melk til måltidene, samt en gåtur på 45 min hver dag. gikk ned 1 kg i uken. det gjorde samtlige som var der, og vi måtte øke med 4 kornmo kjeks med brunost da stbliserte vi oss. var god og mett og hadde enorm energi på jobb. :)

  SvarSlett
 62. Fantastisk! Endelig noen som kaller en spade for en spade. Man må faktisk komme seg opp av sofaen og gjøre en innsats både fysisk og mentalt for å gå ned i vekt. Så **** lei alle disse menneskene som det sys puter under armene på istedenfor å være ærlig å si det som det er: mer mosjon, mindre mat. Det er faktisk så enkelt! Ikke så lenge siden det var fedon som gjaldt, nå er det lavkarbo og neste år er det vel rotknolldietten.
  Tenke sjæl var det noen som sa en gang.
  Bra det fortsatt finnes noen fornuftige mennesker der ute !
  God Helg og God Jul :)

  SvarSlett
 63. Jeg har aldri vært på lavkarbo, men vet fra to som faktisk har gjennomført dette over en 4-6 måneders periode, at det funker. De raser ned i kiloene, og føler seg pigg og oppadgående. Helsen har ikke vært bedre.

  Det er derimot også slik at alt har bivirkninger, som også er nevnt tidligere, og det er lurt å gå sakte over til ett måltid som består av karbohydrater i tillegg, og da redusere mengdene av fett og proteiner så man får ett mer balansert inntak.... for, kroppen trenger så mangt.

  Det som derimot irriterer meg er at lavkarbo får så mye av skylden. Det at kjøttsalget øker kraftig er forståelig, men at smør skal øke så mye pga det, er jo bare tull. Jeg tror derimot at nordmenn har fått vite over tid nå at smør kanskje ikke er så skadelig som man originalt skulle ha det til, så derfor kjøpes det mer smør. Grunnen til at vi har denne "krisen" er også at meieriene har hatt dårlige tider, og effekten er nå at kyrne ikke blir slaktet og vi får en bigg-"krise".

  Men for faen... krise? Er det en krise at man har litt lite smør og biff? Hva er det som feiler folk? Og er det ikke latterlig også av utlandet som nå flirer av oss for det? Latterligjøring for at vi mangler luksusartikler?

  Det vi burde være flau over er ikke mangelen på disse produktene, men selve reaksjonene og hvor latterlig det er at vi kaller det en krise når store deler av verdenen faktisk har ett helvete i forhold.

  SvarSlett
 64. Hmmm... hvor skal man begynne! Flott at du prøver å sette den såkalte "smørkrisa" i perspektiv, for jeg er enig med deg der-- at vi mangler smør er ingen krise!!
  Jeg er selv ingen lavkarbo entusiast, men jeg har tro på at forskjellige metoder funker for forskjellige mennesker. Jeg tror heller ikke at det er så svart og hvitt som at overvektige mennesker bare kan gå seg en tur og spise litt mindre. Som du skriver er ca 30 % av norges befolkning overvektig-- og er det ikke da veldig bra at de prøver å gå ned i vekt-- uansett hvilken metode de bruker !?! Det viktigste er jo at de klarer å gå ned vekt, både for sin egen og samfunnets del.

  At det kommer en del spisse kommentarer er vel fordi du provoserer og at noen føler seg truffet. At det i tillegg kommer en del usakelige og dårlige kommentarer er vel fordi mange mennesker er relativt korte og ignorante i tankemåten sin.
  Jeg vil råde deg og andre til og ikke være usaklig i framtiden.
  Tenk så fint det hadde vært hvis vi brukte engasjementet vårt i denne saken til å samle inn penger til barn i nød istedet!
  God jul!

  SvarSlett
 65. Hvorfor skal så mange kunnskapsløse mennesker absolutt uttrykke seg på nettet? Tenker da både på bloggeren, og mange av de som har kommentert her. Og hvorfor tror mange at lavkarbospisere ikke gir til veldedige formål??

  SvarSlett
 66. Hei:)

  Alle kan gå sine egne veier, er ikke noe lavkarbofan selv, jeg vet at hadde jeg ikke spist karbo hadde det gått til helvete med overskuddet.

  Regner med at du kanskje mener de som kun går på dietten og ikke trener kunne godt satt igang med litt aktivitet for å bedre effekten.

  Har snakket med folk som går på det, og noen misforstår helt og der er jeg enig med deg, de trykker i seg mengder med fett etc. Men for de som har funnet hvordan det best gjøres så tenker jeg at det fungerer.

  Syns jeg leste en plass at 1 gram karbh. binder opp 3 gram vann, uvisst om det er sant.

  Det går fint ann å spise karbohydrater, men en kan redusere 50-70% av poteter, pasta ris etc. Karbohydrater er viktig for kroppen og forbrenningen. Folk burde lese om hvordan næringen en inntar påvirke prosessen i cellene og hvordan kroppen fungerer.

  En kan få inntrykk av at karbohydrater er farlig, og det er det jo ikke, alt med måte!

  Ha riktig god helg!

  SvarSlett
 67. vet du hva som er mer irriterende enn en alkoholiker i en "fri" bar, en lavkarboner på buffet Hva skjedde med all røykelaksen, hvor ble krabbeklørne av, hvem tok all roastbiffen, mhm. Joda, Einar er på lavkarbo. Vi andre får nyte loffen og potetsalaten;)

  solidaritet rundt buffeen folkens, ikke bare spise seg mett på det gode!

  SvarSlett
 68. Trykker "liker" på innlegget over!

  SvarSlett
 69. Vi er forskjellige, så prøv lavkarbodiett og får man noen form for bivirkninger så stopp.

  Enkelt og greit, neste oppskrift...

  Det er det livet dreier seg om, og de som ikke prøver ut noe fortjener ikke bedre.

  SvarSlett
 70. Litt trening må til, hvis man spiser madvarer med høyt kalorieindhold.

  SvarSlett