onsdag 29. juni 2011

Bygdefolket tjukkare enn byfolket

No er det djevelsk lenge sidan eg har blogga. Regelrett fordi eg har gjort andre ting. Og det har vore heilt greit. Men no har det liksom bygd seg litt opp. Med ting eg må rive ut av meg. Og raljere med. Og først. Feite ungar på bygda.

Kvar femte 8-åring i Noreg er overvektig, og faren for å blir tjukk kan vere størst på bygda. Det har aldri vore fleire overvektige ungar her i landet. Ein barnevektsstudie av Folkehelseinstituttet viser at talet på overvektige åtteåringar har auka med tre prosentpoeng på to år, frå 16 prosent i 2008 til 19 prosent i fjor.

Sidan eg er sjølverklært ekspert på tjukkasar, vil eg sjølvsagt tolke desse resultata for deg. På den eine sida så er jo folk i byen, meir oppteken av korleis dei ser ut. Og sjølvsagt smittar foreldra sin utsjånadsgalskap over på ungane. Ungar i byar, begynner jo å slanke seg allereie frå dei er små. Fordi  alle vaksne slankar seg. Og då heldt dei jo seg slanke og fine. Og kostnadane samfunnet får fordi desse ungane må ha hjelp til å takle etevegring og manglande sjølvtillit, når dei vert vaksne - dei får me heller leve med.

På bygda derimot, så er dei ikkje så nøye på det. Dei går i plastkloggar og klede frå Ellos. Og et kake og kosar seg. Fordi dei skal ikkje ut på snertene utestadar i helga, dei skal i beste fall på den lokale puben. Difor vert dei nok tjukkare enn andre. Fordi dei gjer litt faen. Og då vert ungane tjukkare og.

Og ein kan jo då spørre seg - kva for ungar som eigentleg har det best? Om ein skal slå saman ulike faktorar innan helse.

Folkehelseinstituttet trur ei av årsakene til stadig fleire overvektige born kan vere at dei blir køyrde til skulen, fordi dei bur usentralt. I byane er det jo ingen som bur usentralt. Ja, om ein ikkje bur i Trondheim. Den byen er jo per definisjon usentral. Men løysninga kan jo vere enkel.

Ikkje la det være mogleg å parkere heilt inntil skulen. La dei feite smårollingane vagge seg dei siste 500 metra fram til skulen. Og tilbake. Då har dei i allefall gått ein kilometer den dagen. Og ein kilometer er betre ingenting. Eller la dei springe etter bilen. Slik som dette.

28 kommentarer:

 1. Hei Kristian! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, jeg deler det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

  SvarSlett
 2. Lurer litt på hvor du fant statistikken du baserer innlegget ditt på?

  Jeg bor på bygda og har jobbet på en skole i et år nå, og har ofte lurt på hvor alle disse overvektige barna er. Det er mulig dette er en spesielt sunn bygd, jeg er ihvertfall overrasket over hvor ytterst få overvektige barn det er her.. de må jo gjemme seg et eller annet sted.

  Men nå vet jeg jo ikke hvordan overvekt beregnes - er det på samme måte som forsikringselskapet VG skrev om lørdag så kan jo alle og enhver være overvektige.
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10096053

  SvarSlett
 3. Hei! Blogginnlegget er basert på denne undersøkinga
  http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5565&MainArea_5661=5565:0:15,4527:1:0:0:::0:0&MainLeft_5565=5544:90829::1:5569:1:::0:0

  og denne artikkelen frå NRK.
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_sogn_og_fjordane/1.7691415

  SvarSlett
 4. åh så utrolig dumt! Jeg har ikke anledning til å gå med barna, det er det mange som ikke har, når det er 20 minusgrader halve vinteren og barna (som er alt annet enn overvektige) skal ha med seg tørt tøy, skøyter, ski, staver, dresser, ransler og akebrett og miniski. Og nei, jeg har ikke råd til at alle skal ha dobbelt opp av utstyr hjemme og på skolen. Og nei, det er ikke mulig å ha tøy liggende på skolen mer enn en dag før det er så møkkete og vått at det står av seg selv. Så nei nei. Aktive barn med foreldre som må sitte i kø, må kjøres, eller så må de gå, og foreldrene må dra innom den aktive skolen for å levere og hente alt av utstyr. det er nettopp fordi det er så vanskelig å kjøre til jobb og til skole, at man ikke har tid til annet. Bare de med fleksible jobber, au pairer osv har tid til å gå til skolen med barna, være med i skolens alle mulige aktiviteter etc. Og ja, det er mange som jobber i det offentlige som kan følge opp. MEn en god del av oss jobber altså i privat næringsliv, og har effektiviseringer i ryggen, og dårlige veier å kjøre på. For du tror vel ikke at aktive barn, kan ha foreldre som tar buss? Da går jo hele dagen i bussing og man får dårlig jobb og dårlig kondis. Hvor mange bærumsbarn er overvektige? og hvor mange av dem kjører buss? Nei nei nei. Det er selvsagt slik at har man råd til å flexe med jobb, kjøpe seg fritid osv så har man også bedre mulighet for å tilrettelegge for barna. å gjøre hverdagen enda værre for oss vanlige er rett og slett blitt et norsk fenomen. Forby alt, så er vi sikkre på å havne BAK Albania både i form på mennesker og infrastruktur.

  SvarSlett
 5. Gode Anonym! Det er mange aktivitetar ein kan gjere med borna på ettermiddag og anna fritid som kan vere med å betre helsa. Ta ein tur i skogen, leik sisten eller andre leikar. Litt aktivitet er betre enn ingen aktivitet.

  SvarSlett
 6. Selv liker jeg å gå, og ville gjerne gå til butikken for 1l melk, MEN det finnes ingen fortauer eller stier langs veier, og ingen lys heller. Veien er smal (E39), med autovern - slik at i svingene, som det er mange av her på Vestlandet, er det fare at fotgjenger blir klistret i den..
  Jeg må kjøre bil for å kunne gå på tur - ellers må jeg gå på veien.
  For 10 år siden var det OK, men trafikk er blitt mye hyppigere.Og det kjøres mer agressivt også.

  SvarSlett
 7. Heisann!
  Vi er ein famile på 4,der både mor og far er tjukkaser,og barna på 3 og 1,5 er heilt på normalen. vi har ikkje bil eller førerkort,og bor oppi det kalde nord,og vi GÅR med barna,20 min per vei,i 30 pluss og 20 minus,kvar ukedag til barnehagen,med alt utstyr som trengs.Vi er også ute og går tur eller leiker i helgene i minst en time.Det er ikkje noke heft,selv om vinteren er litt sur.Det handler om å GIDDE!

  SvarSlett
 8. Til Anonym; Lar du barna dine være inne halve vinteren i -20 grader? Det er jo barnemishanding! Hadde jeg hatt barn ville jeg heller at de skulle bodd i kjelleren til Josef Fritzel, der er det i allefall varmere om vinteren og de får neppe for mye carbs.

  SvarSlett
 9. festlig innlegg! og du har jo noen gode poenger også da!

  er selv fra bygda og gikk en kilometer for komme til skolebussen. ingen som stryker med av det.

  SvarSlett
 10. Gla e e frelst frå ailt slik sjå likast ut tå dæm aill.. dæm flæst slanke å tabblætt løvåinj finj du i æn by. Å dæm flæst der he væl så dåle sjøltilit å sjølbilde at dæm såvidt tær å sjå se sjøl i speilet. åsså he du dæm så ikkje greie å ga frå speilet ofc..

  SvarSlett
 11. Ok, greit det.. men tror du virkelig vi bryr oss? personlig driter jeg i det. jeg er selv fra ei bygd og lurar på om du virkelig syns at dette er viktig? innlegget har ingen meining og eg ser ikkje meininga med å dele dette?

  SvarSlett
 12. @Anonym, eg syns barn si helse er viktig. Og ingen tvingar deg til å gå inn på denne bloggen. Du må personleg drite i det så mykje du vil. Lukke til med dritinga :-)

  SvarSlett
 13. Fysisk aktivitet er viktig for god helse. Men kostholdet spiller også en stor rolle. Jeg mener at mennesker i dag, spiser feil. Hvis en tenker på hvordan menneskene i steinaldertiden spiste, så hadde de ikke tilgang på korn. De spiste grønnsaker og frø som vokste over jorden. Menneskene er ganske like slik de var på den tiden. Det er bare de siste tusen årene at menneskene har spist som de gjør. Mettet fett måtte steinalder-menneskene spise, siden det fantes en del av dette i kjøtt. Fett metter. Det jeg vil frem til, er at karbohydrater spiller en sentral rolle i hvorfor folk er overvektige. Det var ikke overvektige steinalder-mennesker. Et kosthold med lite karbohydrater er ikke en slankekur, men det er vektregulerende. De siste årene har forskning kommet frem til at mettet fett kan være bra, og at karbohydrater ikke har vært så bra som det har vært fremstilt siste årene. Men som sagt, fysisk aktivitet er også en del av en god helse. Jeg tror ikke bygdefolk har større sjanse for å bli overvektige, enn det byfolk har. Jeg bor selv på bygda, og det er ikke mange barn her som er spesielt overvektige. Det finnes tilfeller, men ikke særlig mange. Jeg merker at mange blir overvektige når de kommer i ungdomstiden. men det kan ha noe med at de er mer ute med venner, der det finnes mye usunt, som godteri. Men dette har jeg ikke studert. Men jeg tenker i hvert fall at kostholdet har en sentral rolle i hvorfor barn og unge blir overvektige.

  SvarSlett
 14. Herlig blogg. Jeg likte den svarte humoren, og synes løsningen med parkeringsplass et stykke unna skolen er et godt forslag. Vet om et bugdested der det er gjennomført.
  Jeg lurer på om tilgang til besteforeldrenes skap også bør forskes på.
  Hilsen lettere overvektig bygdemamma med tre slanke unger.(Den ene bør egentlig feites opp)

  SvarSlett
 15. Og jeg mente bygdested (som riktignok kaller seg by)

  SvarSlett
 16. Gud så tragisk innlegg. selv er jeg normal vektig og kommer fra en liten kystby, men har bodd på bygda og i stor by, og må nå si det slik at i en storby er det jo flere folk enn i bygda. Vil også si det at når jeg har bodd i storbyer har jeg truffet langt flere overvektige folk enn på bygda, er viktig å huske på at de som bor i byen har lettere tilgang på McDonalds og annen drittmat, i tilegg til at det er kun treningsenter og en og annen park. På bygda er det i vært fall skikkelig natur og boltre seg i, og mange på bygda lever av norsk tradisjons kosthold.

  Det med at barn på bygda er mer overvektige synest jeg er rart. Lurer egentlig på om denne undersøkelsen virkelig representerer alle de norske bygdene, eller kun en, hvor mange deltok i studien, er selv utdannet forsker og hvet veldig godt at det skal mye til for en studie før en kan slå fast at noe er tilfelle.

  For at en studie skal stemme skal den representere populasjonen for eks: bygdene vs byene, og da må det være 95% eller mer funnet i en studie før en kan fastslå at dette er tilfelle.

  SvarSlett
 17. Det har mye med kosthold å gjøre. Jeg bor i Oslo og har slanke barn, men ikke fordi vi slanker dem, men fordi vi spiser sunt.

  Når jeg er i bygda jeg kommer fra, så virker det som det er fritt frem med junk, ferdigmat og søtsaker. Ikke rart ungene der blir overvektige. Når du ser tjukke foreldre på bygda, med handlekurven full av potetgull og brus, så er det ikke rart at barna også er litt på brei-siden...

  SvarSlett
 18. kvar gång i skulle te skulen så sykla nå i eller gjekk.. va jo ei mil det å. e jo bygde tulling i gje no faan men i e da ikje feit fordi :)

  problemet e vel alt e alt for tilrettelagt for ongan no te dags, når du veks opp med å plokke potet fra åkern er du våkse opp til å plokke potet, onga idag e tilrette lagt for at sjå på tv å ete godis å setje på datan. ha dåkkår ut å drit i na hælsingens pcn å tvn, godt av å røre på se.

  SvarSlett
 19. Gud så tragisk innlegg. selv er jeg normal vektig og kommer fra en liten kystby, men har bodd på bygda og i stor by, og må nå si det slik at i en storby er det jo flere folk enn i bygda. Vil også si det at når jeg har bodd i storbyer har jeg truffet langt flere overvektige folk enn på bygda, er viktig å huske på at de som bor i byen har lettere tilgang på McDonalds og annen drittmat, i tilegg til at det er kun treningsenter og en og annen park. På bygda er det i vært fall skikkelig natur og boltre seg i, og mange på bygda lever av norsk tradisjons kosthold. (quote)
  Ehm, var du utenfor hovedgatene da du var i byen? Det finnes skog og mark rundt de aller fleste byene i norge.....

  SvarSlett
 20. Heisann! En fin blogg du har!:) Jeg er utdannet lege, og svært mye mer enn middels opptatt av trening og kosthold. Så lenge overvekt ikke er så ekstremt at det blir helseskadelig, så synes jeg det er fint med et mangfold hvor ikke alle er "like". Selv teller jeg kalorier hver eneste dag, og da kan man spørre seg hva som er verst, noen ekstra kilo for mye eller ekstremhet den andre veien?

  Anyway, når det kommer til barn, så er jeg derimot TOTALIST i mine holdninger. Barn som vokser skal IKKE være tjukke! Med unntak er dette foreldrenes fulle og hele ansvar, og jeg forstår ikke hva som har skjedd siden jeg var liten pjokk for et par og tyve år siden. Jeg husker at da jeg var liten var det kun godteri og brus på lørdagen, og resten av uka var det vanlig mat. Sånn er det ikke lenger. For noen måneder siden så jeg et par i slutten av 30-åra, hvor mora var altfor overvektig, som kjøpte en 200g hamburger, brus og pommes frites etterfulgt av milkshake til en 5-6 år gammel jente!! (som selvsagt var altfor overvektig). Jeg tillater ikke meg selv slik mat, og forstår ikke at foreldre kan kjøpe slike mengder til et lite barn som allerede er overvektig!

  Da vi var små fikk vi dessuten ikke lov å sitte klistra inntil TV-skjermen hele dagen, men ble kasta ut, uansett vær. Enten fotball eller akebrett avhengig av årstid.
  Nei, overvekt som kommer i barneårene er mye mye vanskeligere å komme av med når man senere blir voksen, og her er det foreldrenes ansvar (med unntak av enkelte sykdommer som Prader Willi og lignende). Barn spiser det de får servert, og vil de ikke ha det, så la dem legge seg uten.

  SvarSlett
 21. @Anonyme lege - send meg en melding på Face! Vil gjerne ha en preik!

  SvarSlett
 22. Eg er ikkje frå ein by, men frå ei bygd - og slanka meg utan nokon overvektig grunn for ei stund sia..ikkje skulle eg ud på fest i den lille kjolen eller.., og ikkje hadde eg på meg dei mest moteriktige kleda for syltynne peopl. Neida, eg hadde det ikkje bra meg med sjølv på dn tida! Det handlar då ikkje om bygd eller by... har du d ikkje så bra med kroppen din, så kan d gå ut over spisemønsteret.....

  SvarSlett
 23. til legen

  jeg som ikke er vokst opp med lørdagsgodt (utlending vettu.. ) og hadde tilgang på sånt døgnet rundt som liten er langt fra overvektig, det samme med broren min. så dét har nok ikke skylden. ungen min på snaut 5 får heller ikke godteri bare på lørdag og veier så vidt 18kg. kommer vel av at han er ute omtrent døgnet rundt og har et variert kosthold ellers. ;)

  men junkfood spises det ikke her i huset, fysj... smaker jo dritt i tillegg til at det er usunt

  SvarSlett
 24. Ser mye småfeite folk i alle aldere som sees nå både i by og på landsbygda. Leste at Diabetes 2 har eksplodert. Det betyr kun en ting - feil kosthold. Var på harrytur til Sverige for et par uker siden. Var innom en butikk for godsaker og så der en tjukkasfamile som handlet. Det var topp på handlevogna med godteri. Jeg skulle ha en lakrispose, men synet av denne familien tok bort den lysten og jeg gikk tomhendt ut. Det det bare kylling-bryst fra nabobutikken.

  SvarSlett
 25. Huff for noen unyanserte tullebukker dere er! I vårt hjem spiser vi ikke lørdagsgodter (lite forskjell på hverdag og helg i en bondefamilie som gjerne har 20 timers arbeidsdager i sesongen). Ungene på 2 og 4 er ute fra kl.7 om morgenen og til de legger seg om kvelden. De er med på arbeid i skog og mark, går i fjøset og leker ute og springer fritt. Kostholdet er variert, ikke noe junkfood, ikke godteri og sukkerholdige saker til hverdags og likevel har jeg en sønn som selv om han ikke er fyllt 4 enda veier 30 kg, uten at der er noe galt med ham fysisk. (ja, vi får oppfølging av lege) Minstemann på 2 ligger under snitt når det gjelder vekt og spiser mer enn sin storebror. Man KAN faktisk se på livet og andre mennesker uten skylapper om man vil. Tullebukker.....

  SvarSlett
 26. Kristian, jeg takker Gud og Allah for at det er du som har din egen blogg og ikke de sneversynte blant kommentatorene ovenfor. Er virkelig opprørende å se hvor lite nyanserte mange folk er. Ikke rart dustepartier som Ap og FrP har kjempeoppslutning. (Selv om jeg er uenig i det meste av det partiet ditt, SV, står for, gir jeg dere kred for å være nyanserte: Et "fredsparti" som er med på å starte kriger. Det fordrer iallefall at en kan se saker fra to sider!)

  Jeg tror bonden overfor er inne på noe. Egne erfaringer og observasjoner tilsier også for mitt vedkommende at den rurale livsstils-kombinasjonen av husmannskost og kroppsarbeid har en tendens til å føre til ganske lubne unger.

  Dette må da stå i motsetning til en mer "aristokratisk" livsstil, for eksempel intens sportslig utfoldelse. La oss ikke glemme at arisokratiet generelt har vært den lekende klasse.

  Noe som også bringer oss inn på hvor UTROLIG viktig det er å særge for at ALLE barn lærer det obligatoriske idrettspensumet, som for eksempel fotball. Vi kan IKKE akseptere at "de perfekte" idretts-guttene og -jentene monopoliserer noe så sentralt som fotballen. La DEM få kjede seg i gymtimen mens nørdene lærer å spille fotball, slik nørdene kjeder seg i norsktimen fordi fotballspillerne aldri har hørt om Ibsen.

  SvarSlett
 27. Legen her.

  Var ikke meningen å virke så bastant i mine holdninger tidligere. Det er jo flere årsaker til at barn ofte er mer overvektige i dag enn for 20 år siden..

  Mitt poeng var at det oftest er foreldrenes holdninger til hva man bringer på bordet, kombinert med hvor mye man tar med barna ut på lek i hverdagen som gjør den store forskjellen. Har dog ikke barn selv enda, og således er det lett for meg å si hvor "enkelt" det er å sende barna ut for å leke mens "alle de andre" kanskje sitter hjemme og spiller tv-spill..

  Om noen føler seg tråkket på, ber jeg om unnskyldning for dette.

  Men fedmebølgen som er i ferd med å feste seg i landet er alvorlig med tanke på livsstilsykdommer som følger med, og mye kan forebygges i tidlig alder, om enn så vanskelig det er.

  mvh

  SvarSlett
 28. Helt enig med legen her. Vi må begynne å se på overvekt hos barn som vanskjøtsel. Foreldrene burde få en advarsel fra barnevernet. For en liberaler høres jo dette unektelig sinnsykt ut, men jeg er helt innforstått med at dette er den logiske konsekvensen i en SV-stat. Desverre tror jeg også at SV-staten har ført til at de voksne er redde for barnas kropp, den er rett og slett tabuisert: Ikke rise, ikke kritisere, ikke slanke, ikke overbelaste den. Og hos enkelte koker denne tabuiseringen av barnekroppen over i pervers pedofili.

  Mens vi snakker om overgrep, må vi også få det sterkere frem i lyset at så lenge det å mate familien var/er kvinnens ansvar, så er overfôring sannsynligvis den mest typiske formen for kvinnelige overgrep mot barn. Akkurat som mer entydig kjønnslige overgrep begått av menn, springer det nok i mange tilfeller ut i fra et perversert ønske og behov for å gi omsorg.

  For, som kyssing minner oss om, så er orale (og anale?) gleder som mat og spising dypt følelsesmessig og erotisk ladet, også for barn.

  SvarSlett